Учените изследват мистериозна структура в марсиански метеорит

Нова овална структура е намерена в марсианския  метеорит Nakhla Martian, който се състои от нанокристална богата на желязо глина и съдържа различни минерали. Външният и вид показва, че...

525 0

6435Нова овална структура е намерена в марсианския  метеорит Nakhla Martian, който се състои от нанокристална богата на желязо глина и съдържа различни минерали. Външният и вид показва, че в миналото вероятно е имало сблъсък, в резултат който е станало  топене на дълбоко замръзнали скали и смесване на повърхностни и подземни течности.

Въз основа на резултатите от различните анализи, по време на които са се опитвали да определят произхода на тази нова структура, учените в статия, публикувана в списание Astrobilogy, представят различни хипотези на нейното формиране.

В статията се описват различните методи за анализ на овалната структура: електронна микроскопия, рентгеново изследване и спектроскопия. Въпреки че авторите смятат, че във формирането на структурата не са участвали биологични агенти, те не отхвърлят напълно тази хипотеза, и отбелязват, че на  някои места под повърхността на Марс може да има условия, подходящи за живот.

loading...