Учените най-накрая „уловиха душата“ на умиращ човек

Според изследователска група от учени от Университета на Саутхемптън, съзнанието на човек може да функционира в продължение на няколко минути след мозъчна смърт. Мъж описал всичко, което се...

1225 0

Според изследователска група от учени от Университета на Саутхемптън, съзнанието на човек може да функционира в продължение на няколко минути след мозъчна смърт.

Мъж описал всичко, което се случило в стаята, докато той бил мъртъв.

Изданието отбелязва, че в момента това е най-голямото по рода си проучване. Британски експерти четири години изследват данните на две хиляди човека в 15 болници във Великобритания, САЩ и Австрия, при които лекарите са констатирали спиране на сърдечната дейност.

Около четиридесет процента от оцелелите, описват „осъзнаване“ от някакъв вид в периода между спирането на сърцето и пускането му отново. Като пример, учените описват преживяванията, разказани от 57-годишен социален работник от Саутхемптън. Според него, по време на периода на клинична смърт той е бил „извън тялото“ и е наблюдавал действията на лекарите, които се опитват да го върнат към живота. Учените отбелязват, че детайлите от историята му съответстват на това, което всъщност се е случило в стаята в този момент.

loading...