Учените обявиха началото на нова ера в историята на човечеството

Американски и британски учени са стигнали до извода, че през 1945 г. с ядрените експлозии е започнала нова епоха – геоложката епоха антропоцен. Eксперти планират да направят презентация...

647 0

Американски и британски учени са стигнали до извода, че през 1945 г. с ядрените експлозии е започнала нова епоха – геоложката епоха антропоцен. Eксперти планират да направят презентация на Световния икономически форум, който се очаква да се проведе в Давос от 21 до 24 януари.

Така учените искат да представят своите възгледи пред политици и бизнесмени от цял свят.

Под антропоцен през 1980 г. екологът Eugene Stormer предложи да се разбира геоложка епоха, която замества холоцена и се характеризира със значителното влияние на човека върху земната биосфера.

Въпреки, че гледната точка на учения не среща тогава всеобща подкрепа (главно поради факта, че степента на влияние на човека върху екосистемата на планетата все още не е изучена много добре), в последно време има все повече поддръжници. Сред авторитетните и последователи е лауреатът на Нобелова награда по химия, Пол Крътцен (печели награда за изследване на озоновите дупки), който вече използва понятието за тази геоложка ера в своите произведения.

Специалистите в тяхната работа са изследвали промените в структурата на културните и геоложки слоеве на Земята и са стигнали до извода, че като се започне около втората половина на 1940-те години, тя е претърпяла значителни промени. За начало на антропоцена учените приемат 15 юли 1945 г., когато Съединените щати взривяват първата си атомна бомба.

loading...