Учените откриха механизъм, който превръща човека в алкохолик

Учените са установили, че така наречените микро-РНК, или, по-точно, малките некодиращи РНК молекули, може да играят централна роля в прехода на човек от  умерено пиене към алкохолизъм, пише ...

230 0

969bigУчените са установили, че така наречените микро-РНК, или, по-точно, малките некодиращи РНК молекули, може да играят централна роля в прехода на човек от  умерено пиене към алкохолизъм, пише  Molecular Psychiatry.

Според изследователите, именно тези микро РНК снижават  нивото на защитния протеин BDNF в области на мозъка, отговорни за развитието на алкохолна зависимост.

По време на експериментите върху мишки е установено, че прекомерната консумация на алкохол в продължение на дълъг период от време значително намалява количествата  на BDNF в региона на мозъка, отговарящ за вземане на решения. В същото време се отбелязва съответстващо  увеличение на  нивата на някои микро РНК. Когато по експериментален начин нивото на BDNF било увеличено, консумацията на алкохол се възстановявала  на  умерено ниво.

„Нашите резултати показват, че BDNF има ролята на  защита и не позволява на човек да  премине от умерено пиене към неконтролируемо. Ние открихме също, че микро-РНК могат да играят решаваща роля в разрушаването на механизма на защита. Нашето изследване е важно за разбирането защо 10% от хората в света развиват алкохолна зависимост, „- казва един от авторите на научна работа.

loading...