Учените предупреждават: Недостатъчният сън води до диабет

diabet

Учени, провели редица изследвания, стигнали до заключението, че само три денонощия подред без сън водят до развитието на диабет. Това може да се случи, защото недостатъчният сън съществено...

356 0

Учени, провели редица изследвания, стигнали до заключението, че само три денонощия подред без сън водят до развитието на диабет. Това може да се случи, защото недостатъчният сън съществено намалява способността на инсулина да регулира равнището на кръвната захар, а трите безсънни нощи за същественото снижаване работата на инсулина може да се окажат напълно достатъчни.

Американски учени са изяснили, че недостигът на сън силно влияе на работоспособността на инсулина, което може да предизвика диабет. Те също така твърдят, че недоспиването се явява едва ли не основната причина за масовото затлъстяване. Рискът от развитието на тези неприятни заболявания може да бъде съществено снижен чрез здравословно хранене и 8-часов сън.

Учените достигнали до тези неутешителни открития, след като провели опити с 20 напълно здрави мъже на възраст от 18 до 30 г. На мъжете се разрешавало да спят само 4 часа на денонощие и освен това учените следили начина им на хранене и анализите на кръвта.

loading...