Учените прогнозират: Интелектът на роботите ще достигне човешкия след около 25 години

Ник Бостром,  директор на Института за бъдещето на човечеството в Оксфорд, представи най-добрите  предвиждания на научно-изследователската общност за изкуствения интелект (AI) в новата си книга „Свръхразум: Пътища на...

508 0

Ник Бостром,  директор на Института за бъдещето на човечеството в Оксфорд, представи най-добрите  предвиждания на научно-изследователската общност за изкуствения интелект (AI) в новата си книга „Свръхразум: Пътища на развитие, Опасности,  Стратегии“.

Ето обединените резултати от четири проучвания на изследователи на AI, включително проучване на най-цитираните учени в тази област, с общ брой 170 респонденти.

10% вярват, че интелигентността на роботите ще се сравнява с човешкия разум към 2022 г.; 50% вярват, че това ще се случи към  2040 г., а 90% мислят, че роботите ще станат по-интелигентни от хората някъде към 2075 г.

1
Интелектът на машините на ниво човек се определя като „такъв, който може да изпълнява повечето човешки професии или поне типичните за хората“

Според тази дефиниция, ние не трябва да се изненадваме от  такива прогнози. Роботи и алгоритми вече свиват работната сила на пазара в световен мащаб.

Дейностите с рутинни задачи стават дигитализирани;  фермери, телемаркетолози, борсови търговци, персонал в кредитни институции, адвокати и журналисти – всички тези професии вече са усетили удари по гърба си от  своите нови автоматизирани колеги.

Бостром не счита репликацията на  рутината за интелектуална дейност. Той говори за интелигентност в комбинация с интуиция и логика – такъв тип разум може да познава и да чувства окръжаващия свят, да се справя с неговата неопределеност. Най-интересното в достигането на човешко ниво на интелигентност не е самото постижение, а това какво ще се случи по-нататък.

loading...