Учените съветват – четете хартиени книги

Норвежки  изследователи твърдят, че по време на четене от електронни  носители,  човек по-трудно  разбира и запомня сюжета на произведението. Учени от Университета в Ставангер дали на  50 читатели...

542 0

booksНорвежки  изследователи твърдят, че по време на четене от електронни  носители,  човек по-трудно  разбира и запомня сюжета на произведението.

Учени от Университета в Ставангер дали на  50 читатели 28-страничен разказ  на Елизабет Джордж. Половината  ползвали Kindle за четене, а останалите – книга с меки корици. След това участниците били помолени да си  припомнят аспекти на историята, включително и предмети, герои, обстановка.

Проучването показало, че ако такива фактори като емпатия към героите, потапяне в историята, както и разбиране от читателя на разказа,  са сравнително сходни, то читателите на Kindle се представяли „значително по-зле, когато  били помолени да предадат събитията в разказа в хронологичен ред.

Авторът на наблюдението А. Mangen: «Когато четете на хартия, можете да усетите с пръсти страниците, които растат вляво и намаляват от дясно“. Също Mangen, въз основа на резултатите от друг експеримент казва, че норвежките тийнейджъри разбират по-добре текста от хартия, а не от цифрови устройства.

Преди това учените в Принстън изясниха, че писането на ръка е много по-ефективно, отколкото печатане на компютър.

loading...