Учените свързват стреса с желанието да се получи награда за страдания

Швейцарски учени публикуваха проучване, което доказва: стресът се предизвиква от желанието да се получи обезщетение за претърпени страдания. При това удоволствието, получавано от такава компенсация (най-често това е...

314 0

Швейцарски учени публикуваха проучване, което доказва: стресът се предизвиква от желанието да се получи обезщетение за претърпени страдания. При това удоволствието, получавано от такава компенсация (най-често това е храна, алкохол, тютюнопушене), не се различава от усещанията, получени в нормална ситуация, пише Journal of Experimental Psychology: Animal Learning and Cognition.

В експериментите са участвали 36 студенти доброволци, които обичат шоколад. Студентите били подлагани на стрес, чрез потапяне на ръцете им в ледена вода. 30 минути преди и след това, те чувствали миризмата на шоколад. След това специалистите взимали за анализ слюнка от доброволците за измерване на нивата на кортизола.

Изследванията показват, че стресът повишава желанието да се получи награда под формата на шоколад, но удоволствието, получавано от него, било същото преди и след експеримента. Учените подчертават, че темата за ефектите на стреса върху човешкия организъм, се нуждае от допълнително изследване и потвърждение на резултатите от експеримента.

loading...