Учените установиха защо мъжете стават стерилни

Експерти твърдят, че за неспособността на мъжете да станат бащи са отговорни три фактора: тежка физическа работа, лекарства и високо кръвно налягане. Доклад за работата на учените може...

552 0

Експерти твърдят, че за неспособността на мъжете да станат бащи са отговорни три фактора: тежка физическа работа, лекарства и високо кръвно налягане. Доклад за работата на учените може да се намери в списание Fertility and Sterility.

В проучването са участвали 456 мъже, чиято средна възраст била 31,8 години, а повече от половината от тях нямали деца. Всички участници били изправени пред проблема за зачеване на дете. Учените провели задълбочени изследвания на мъжете, насочени към изучаване не само на тяхното физическо състояние, но и начин на живот. Резултатите показват, че невъзможността да се зачене дете се предизвиква само от три фактора: продължително физическо натоварване на работното място, високо кръвно налягане и постоянно използване на повече от едно лекарство.

Учените твърдят, че нито заседналият начин на живот, нито неблагоприятните условия на работното място (липса на свеж въздух или постоянно повишено ниво на шум), нито висок холестерол или захарен диабет не влияят върху качеството на спермата на мъжа. Експертите смятат, че работата им ще помогне на много семейства за решаване на проблемите със зачеването на дете, защото за промяна на ситуацията за мъжете ще е достатъчно за известно време да променят начина си на живот или да започнат медикаментозно лечение.

loading...