Учете се да ръководите! Пет забранени фрази

Най-накрая! Вие сте на мечтаната ръководна длъжност. Но дните минават, а работата не върви или не води до желаните резултати … Вие, разбира се, вините подчинените си, че...

926 0

Най-накрая! Вие сте на мечтаната ръководна длъжност. Но дните минават, а работата не върви или не води до желаните резултати … Вие, разбира се, вините подчинените си, че те работят без желание. А може би вие сте виновен? Ето пет „забранени“ фрази, които напълно убиват у сътрудниците мотивацията и желанието им за работа.

Многократно чувайки тези думи, служителят в крайна сметка започва да се чувства само като просто винтче в работния механизъм, а не личност, защото той дори няма право на собствено мнение … В резултат на това той ще работи без ентусиазъм, а това със сигурност ще се отрази на общия резултат от труда.

По-добре е да се напомни на подчинения, че е необходимо да свърши тази работа по-бързо „Нека да не си губим времето. Имаме малко време, сроковете ни притискат. Утре те очаквам с доклад …“

Вие сякаш оправдавате своя авторитаризъм с това, че работата е изключително спешно. В този случай сътрудникът ще бъде по-склонен да изпълни задачата.

„Прави каквото ти се казва, няма какво да се спори!“

С тази фраза превръщате подчинения в един прост изпълнител на поръчки, лишавайки го от способността да проявява инициатива. Но истински компетентният професионалист трябва да притежава не само изпълнителност, но и качества като креативност и възможността за генериране на нови идеи.

Сляпото спазване на инструкциите може да доведе до това, че служителите ще спрат да поемат отговорност за резултатите, а те могат да бъдат катастрофални, защото ръководителят може да е сгрешил.

По-добре е да се каже: „Моят опит ми казва, че в тази ситуация, за да се сведат до минимум рисковете и загубите, трябва да се направи ето така, но ако имаш някакви конструктивни аргументи, че е необходимо да се направи по друг начин, аз съм готов да се вслушам в тях. “

Ако сериозни и конкретни аргументи сътрудникът няма, тогава с чиста съвест му кажете да следва инструкциите.

„Върви и работи!“

Изглежда, че в тази фраза няма нищо особено. Въпреки това, такава заповед може да доведе сътрудника до вътрешна съпротива. Него го призовават да отиде тъпо на работното си място. Това не е мотивация.

Един добър шеф ще каже: „Ами, нека да не си губим времето повече, работа имаме много. Какви са следващите ти задачи?“ Оставете го сам да си спомни, че той трябва да свърши това днес … А това, че трябва да работи – той знае и сам.

„Докажи, че си най-добрият“

Шефовете обичат да мотивира подчинените с тази фраза, призовавайки за оптимални резултати. От друга страна, ако работникът или служителят не е уверен в своите способности, ще започне да изпитва стрес и емоционален дискомфорт, че от него се очаква повече, отколкото може да постигне. И може да сътвори гаф, който ще доведе до провала на задачата.

По-добре е да се замени тази фраза с думите: „Знам добре твоя потенциал и ти предлагам да използваш всички възможности, за да направиш пробив“. С това ще призовете човека да работи със своя максимален капацитет, но в същото време да не се опитва да направи невъзможното.

„Ако не ти харесва нещо, никой те държи насила, можеш да напуснеш!“

Служителят оценява тази фраза като унизителна за неговото его. Това означава, че не е ценен и е поставен пред факта: или да прави това, което му е казано, и да не изразява претенции – или ще бъде уволнен, а на негово място ще се намери друг … Това може да доведе до открит конфликт, а служителят може наистина да поиска да напусне … А да се намери кандидат за неговата замяна може да се окаже трудно, особено ако наистина е добър специалист.

По-добре е да се каже: „Всеки от нас има своя собствена гледна точка, но има определени правила и условия. Ти решаваш дали те са подходящи за теб. Ние сме свободни хора, а аз нямам право да налагам своя избор ….“

Уважението твори чудеса

Както показва практиката, често подчинените не харесват категорични и авторитарни началници, които изискват стриктно спазване на инструкциите, без да вземат предвид други интереси и мнения. Обикновено в такива случаи работниците смятат, че шефът не ги уважава като хора и мотивацията за работа отслабва. При първата възможност те изпяват информацията на конкурентите или подават оставка.

loading...