Упражнението „Три приятни неща“ – даряващо ни щастие

Това упражнение е преминало клинични изпитания: то помага да станем по-щастливи и смекчава депресивните симптоми в продължение на шест месеца, докато хората са го практикували. 1. Когато си...

524 0

Това упражнение е преминало клинични изпитания: то помага да станем по-щастливи и смекчава депресивните симптоми в продължение на шест месеца, докато хората са го практикували.

1. Когато си лягате, освободете своя ум. Ако сте преследван от натрапчиви тревоги, е полезно мислено да завържете всяка от тях и да ги поставите на пода на малка купчина до леглото. Много тревоги тихо ще ви чакат до сутринта, а някои може просто да изчезнат през нощта. Ако умът ви е развълнуван, съсредоточете се върху дишането си: това ще ви помогне да се успокоите.

2. След това започнете да си мислите за три приятни неща, които да се случили през деня: малки, големи, чувствени, интелектуални или всякакви други. Вие сте свършили своята работата. Вие сте уморени и се чувствате удовлетворени. Вашето дете изведнъж ви прегърна. Погрижихте се за любимия човек. Обядът бе отличен.

3. Съсредоточете се върху вашето отношение към тези събития. Научете се да различавате нюансите в своите добри чувства. Горд сте от себе си? Развълнуван? Радостен? Изпитвате облекчение? Тези спомени ви накараха да се усмихнете?

Обърнете внимание на мускулите на лицето, когато те образуват усмивка. Чувствате ли топлина? Къде? В сърцето си, в областта на корема, в цялото тяло? Чувствате ли приятно усещане в гърлото? Променя ли се вашият пулс?

loading...