Упражнения за стимулиране на мозъка

1. Затворени очи. Вечер не включвайте осветлението в апартамента – разходете се из стаите по памет. Това упражнение ще подобри вниманието ви и концентрацията. Можете също така да...

895 0

1. Затворени очи. Вечер не включвайте осветлението в апартамента – разходете се из стаите по памет. Това упражнение ще подобри вниманието ви и концентрацията. Можете също така да вземете душ със затворени очи. Тъй като не виждате нищо, рязко се активизират другите сетива.

2. Различна среда. Идете там, където никога не сте били, или където ходите много рядко. Това може да бъде един нов парк или магазин в близкия квартал.

3. Нови миризми. Купете си флакончета с  етерични масла или някакви ароматизирани предмети. Всяка сутрин, веднага щом се събудите, вдишвайте по един нов аромат – това бързо ще „събуди“ вашия мозък.

4. Смяна на „работната“ ръка. Мийте зъбите си не с работната ръка, а с по-малко активната:  ако сте десничар с лявата, ако сте левичар – с дясната. Ползвайте  компютърната  мишка с другата ръка.

5. Нов гардероб. Носете различни неща. Учените са доказали, че в зависимост от дрехите на човек  се променят не само чувствата му, но и начина на мислене.

6. Нов език. Не е задължително да се тормозите с учене на език на нивото на експерт (ако това не ви е необходимо). Можете да се ограничите до стандартни фрази: поздрав, прости въпроси и отговори. Ако можете да кажете това на  5-7 езици, знайте че много стимулира паметта. Освен това езиковото обучение на начално ниво винаги е интересно 🙂

7. Нов път. Стигнете до работа (в магазина) по нов, непознат път. Дори и новият път да се окаже  по-дълъг, не се притеснявайте. Това не само ще окаже положително въздействие върху фигурата ви, но и ще ви помогне да се отървете от „топографския кретенизъм.“

8. Самочувствие. Бъдете уверени в себе си. Дори и да ви  предложат работа, с която не сте запознати напълно, съгласете се. Мозъкът бързо се активира, когато не знаете съвсем точно какво да правите.

9. Нестандартни отговори. Отговаряйте на стандартните въпроси нестандартно. Дори и на въпроса „Как сте“ може да се отговори с десетки различни фрази – откажете се от стереотипите.

10. Монети. Научете се да   различавате  монети с  различна стойност само пръстите си. Упражнението е добре да правите, когато чакате някой или нещо. Времето минава бързо и чакането не е толкова досадно.

11. TV без звук. Изключете звука на телевизора и гледайте картината като се опитвате да възпроизведете  диалога или монолога. Ако направите това упражнение с приятелите си, може  да се получи нещо много комично и интересно.

12. Разнообразна ваканция. Ако обикновено прекарвате уикенда в града, следващия път излезте сред природата. Не обичате да слушате музика? Идете на концерт – ще  получите много нови усещания. А ако  не ви харесва-   може да си тръгнете.

13. Ново темпо. Това упражнение може да се прави в почивните дни. Ако обикновено правите всичко бавно, опитайте се да ускорите темпото  2 пъти. Ако и една минута не можете да стоите на едно място, принудете се да правите нещата бавно. Изисква се голяма концентрация.

14. В градския транспорт. Ненатрапчиво разглеждайте спътниците си. Опитайте се мислено да ги преоблечете в някаква униформа. Получават се интересни резултати. Развива въображението.

loading...