Уроци, които научих, защото се омъжих за грешния човек

„Въпреки че обичах бившия си съпруг и исках бракът ни да успее, просто не ни беше писано да останем заедно. Не изпълнихме обета „докато смъртта ни раздели“, но...

1137 0

„Въпреки че обичах бившия си съпруг и исках бракът ни да успее, просто не ни беше писано да останем заедно. Не изпълнихме обета „докато смъртта ни раздели“, но ако не се бях омъжила за него, нямаше да науча толкова ценни уроци“, пише Лаура Лифшиц. „Като поех риска и се омъжих за грешния човек, всъщност аз спечелих толкова много. Прекрасна дъщеря и много ценни житейски уроци, които ме превърнаха в жената, която съм днес. Уроци, които знам само защото се омъжих за грешния човек. Ето и какви са те:

1. Мога да деля време и пространство с още някого

Първата ми сериозна връзка беше тази със съпруга ми. Преди това съм имала само кратки и несериозни връзки. Бях излизала с доста мъже, но с никого не бях делила живота си, не бях живяла с мъж. Ако трябва да съм честна, не вярвах, че ще мога да деля личното си пространство с още някого, може би и затова се омъжи за човек, когото обичах, но който не беше подходящ за мен. Нямах никаква вяра в себе си. Но бракът ме научи, че мога да деля време и пространство с някого другиго. Сега съм уверена, че мога да изградя връзка с някого, въпреки че бракът ми не проработи

2. Аз съм ценна

Едно от нещата, от които моя бивш съпруг често се възползваше, беше неувереността ми, чувството, че не съм достойна, че не съм значима. При всеки спор той сипеше сол в раната ми. Ако не се бях омъжила за грешния човек, ако не бях събрала парченцата от разбитото си сърце, ако не си бях събрала багажа и не бях взела невръстната си дъщеря, нямаше да науча, че аз съм достойна и значима. Винаги щях да се чудя колко добра или колко недостойна съм. Когато всичко около теб се разпада и нямаш друг избор, освен да измислиш спасителен план, тогава осъзнаваш колко способна и достойна си.

3. Мога да се грижа сама за себе си

Не ме разбирайте погрешно, винаги е приятно някой да те подкрепя, да се грижи за теб. Не бих имала нищо против да имам партньор, който да е винаги до мен, но благодарение на проваления ми брак научих, че мога да се грижа за себе си, колкото и да е трудно понякога. Въпреки че понякога имам нужда от помощ, въпреки че понякога търся помощ – аз мога да се грижа за себе си и за детето си. И това не е никак лошо постижение.

4. Нямам нужда от никого

Моят бивш съпруг беше моят свят и аз високо го ценях, но ако вярвате на скорошните му думи, той никога не е имал високо мнение за мен. Започнах да се питам дали вместо желание, не сме изпитвали един към друг нужда. Нужда просто да бъдем с някого. През последните три години се борех с тази зависимост да бъда с някого и днес мога да кажа, че наистина нямам нужда от никого. Ако един мъж се държи грубо и неуместно, повече не се виждам с него. Ако изляза с някого и не виждам потенциал – продължавам напред. Не се примирявам. И не капризнича, просто заслужавам да бъда с добър човек, дъщеря ми също го заслужава. Искам да имам партньор, но не се нуждая от такъв.

5. Винаги малко закъснявам… и това е нормално

Никога не съм правила нещо в „правилното“ време, поне по социалните стандартни. Винаги съм следвала собственото си темпо и за разлика от много мои приятели, аз винаги леко закъснявам. Мисля, че аз и бившият ми много се притеснявахме от факта, че не сме женени, докато много от приятелите ни бяха. Тревожех се твърде много за сроковете, които обществото ми налагаше. Сега, след развода, много по-малко се интересувам от такива срокове. Все по-рядко се тревожа за това, което обществото очаква от мен, и все повече се замислям върху това, което аз реално искам.

6. Достатъчно силна съм, за да бъда самотна майка

loading...