Утре е специален ден!

Всички християни – православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите празници – Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на...

543 0

Всички християни – православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите празници – Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос.

На този ден имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина

На този ден всички трябва да станат рано, за да е богата годината.

В миналото в двора на къщите са запалвали огньове, които мъжете прескачали, за да не ги ухапе змия през лятото, когато работят на полето.

На жените пък им е било забранено да шият, бродират и плетат по същата причина.Хората вярват, че каквото посееш на Благовещение, то ще се захване успешно. Засадените цветя в градината стават по-ароматни, а дръвчетата дават повече плодове.

– Смята се, че на Благовещение раните зарастват по-бързо, затова в миналото на този ден продупчвали ушите на момите. На Благовец отровата губи силите си.

Обреди и Традиции за Благовец

Българите наричат празника още „Благовец“ или „половин Великден“. Вярват, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите – господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.

Сутринта рано жените премитат дома и двора си, събират сметта на куп и я запалват. Вярвайки, че ако на този ден човек опуши краката си, прескачайки огъня, няма да пострада от змийско ухапване през лятото, те карат децата да прескачат над пламъка.

Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята сила.

loading...