В Баалбек разкопаха най-големия каменен монолит в историята

Археолози, работещи в древния град Баалбек в днешен Ливан, съобщиха, че откритият от тях този сезон каменен монолит е най-големият в историята. Каменният блок е с дължина 19,6...

789 0

Археолози, работещи в древния град Баалбек в днешен Ливан, съобщиха, че откритият от тях този сезон каменен монолит е най-големият в историята.

Каменният блок е с дължина 19,6 м, ширина 6 м и 5,5 м височина. Теглото му е повече от 1496 тона. Това е най-големият монолитен каменен обект, обработван  от човека. Той е направен в I век преди Хр.

Огромните каменни блокове са използвани за изграждане на храма на Юпитер в Баалбек, тогава наричан Хелиополис и Юлий Август Феликс. Някои блокове в  основата на храма тежат 800 – 1000 тона.

През 1999 г. учени са установили, че теглото на най-големия от тях е  1242 тона. Новият монолит е намерен под този блок.

Разкопките, по време на  които е намерен рекордния  каменен блок, са проведени през това лято от  учени от Германския археологически институт и Ливанския  университет под ръководството  Jeanine Abdul Massih.

За учените остава загадка  технологията на придвижване и монтирането на такива огромни камъни.

loading...