В Илинойс разрешиха лечение на деца с марихуана

От 1 януари в американския щат Илинойс влезе в сила закон за легализиране на медицинската марихуана, който позволява издаването на рецепти за това „лекарство“ на малки пациенти, пише...

442 0

От 1 януари в американския щат Илинойс влезе в сила закон за легализиране на медицинската марихуана, който позволява издаването на рецепти за това „лекарство“ на малки пациенти, пише Pekin Daily  Times. Родителите, които вярват в лечебните свойства на конопа, са готови да поемат рискове в името на по-доброто самочувствие на децата си , въпреки липсата на клинични проучвания за ефектите на лекарството върху мозъка на детето.

„Можем да кажем, че нашият син се чувства по-добре.  Сега той излиза за да играе с брат си.  У него се наблюдава и  по-добър зрителен контакт.  Ако чуе  нещо смешно по телевизията, започва да пляска с ръце“, – разказва за влиянието на медицинската  марихуана Nicole Gross-  майка на момче с аутизъм и епилепсия.

Тъмно зеленото гъсто  масло се получава от хибриден сорт марихуана, наречен „Паяжината на  Шарлот“, в който има  съставка, която довежда  хората до  състояние на наркотично опиянение. Препаратът не е тестван при  клинични проучвания за ефикасност и безопасност, но се признава за законен  в Илинойс.

Лекарите предупреждават за негативните ефекти от марихуаната върху здравето на децата. „Има доказателства за дългосрочни щети от хроничната употреба на марихуана върху развиващия се мозък, преди да навършат 18 години“ – казва д-р Лесли Meндоза, лектор по медицинска марихуана в Академията на Илинойс. Тя счита, че е подходящо да се използва растението само в случаите, когато традиционните методи на лечение са изчерпани и не са постигнали успех.

Много семейства с  болни деца са ходили за лечение в Колорадо, където този вид терапия се смята за законна и преди. Резултати от изследвания на 58 малки пациенти в  Детската  болница в Колорадо са показали, че не са забелязани значителни подобрения.  Макар, че родителите на децата да твърдят обратното.

Департаментът за обществено здраве в Илинойс съобщи, че непълнолетните пациенти могат да получат „Паяжината на Шарлот“ със съгласието на двама лекари, а не само на един, както е в случая с възрастните.

loading...