В Куба забраниха одеколони с имената на Че Гевара и Уго Чавес

Кубинските власти  обещаха да предприемат мерки срещу държавната фармацевтичната компания, която създаде парфюми с имената на Че Гевара и Уго Чавес, пише правителственото издание Granma. За одеколоните стана...

193 0

ugoКубинските власти  обещаха да предприемат мерки срещу държавната фармацевтичната компания, която създаде парфюми с имената на Че Гевара и Уго Чавес, пише правителственото издание Granma.

За одеколоните стана известно в  четвъртък, 26 септември. Те са създадени в държавната лаборатория в Хавана. Според парфюмерите, одеколоните, носещи  името на героя на кубинската революция Че Гевара, имат дървесен аромат и аромат на свежи цитрусови плодове с нотки на талк.

Ароматът Уго, наречен в чест на покойния президент на Венецуела, е по-мек, плодов, с нотки на манго и папая.

Много поддръжници на кубинската революция, разкритикуваха идеята на парфюмеристите, считайки я за  неуважителнa.

„Ние не искахме да се занимаваме с пропаганда, по-скоро обратното, да отдадем нужното уважение и да помогнем имената им останат в паметта ни“, – обяснява кубинския биохимик Mario Valdes), отговорен  за създаването на одеколоните.

Компанията заяви, че е получила съгласие от семействата  на Че Гевара и Уго Чавес да използва имената им за парфюм. Но кубинското правителство сега отрича.

„Подробностите за това безотговорно действие бяха обсъдени подробно в петък с директора на компанията и служителите, представили продуктите, които досега все още се разработваха“, – се казва в изявление на изпълнителния комитет на Съвета на министрите, оглавяван от президента Раул Кастро. Освен това властите определиха тази ситуация като „сериозен проблем“ и обещаха да предприемат съответните мерки.

loading...