В нашата Вселена бавно изчезва времето

Какво би станало ако времето, като  част от  уравнението за пространство-времевия  континуум бъде буквално изключено? Едно скорошно изследване показва, че времето бавно и постепенно изчезва от нашата Вселена...

885 0

Какво би станало ако времето, като  част от  уравнението за пространство-времевия  континуум бъде буквално изключено? Едно скорошно изследване показва, че времето бавно и постепенно изчезва от нашата Вселена и един ден ще се изпари напълно. Новата радикална теория може да обясни  космологичната мистерия, която мъчи учените в продължение на много години.

Преди това учените са измервали светлината от далечни експлодиращи звезди за да покажат, че Вселената се разширява, а скоростта на това разширяване се увеличава. Учените предполагат, че тези свръхнови се разлитат на части по-бързо от остаряването на Вселената. Физиците също така са заключили, че някаква антигравитационна сила трябва да „разбутва“ галактиките настрани и започват да наричат тази неизвестна сила „тъмна енергия“.

Идеята, че самото време може да изчезне след  милиарди години – и да се спре – беше предложена през 2009 г. от професорите Хосе Сеновила, Марк Марс и Раул Вера от Университета в Билбао и Университета на Саламанка, Испания. Следствието от това радикално движение на  времето е алтернативно обяснение на „тъмната енергия“ – тайнствената антигравитационна сила, която е предложена за да обясни някои космически явления.

Въпреки това, до ден днешен никой не знае какво представлява тъмната енергия и откъде идва. Професор Сеновила и колегите предложиха невероятна алтернатива. Учените  предлагат да се изключи такова нещо като тъмна енергия въобще, и отново да се преразгледат  възгледите.

Според Сеновила, ние лъжем себе си, като  мислим, че Вселената се разширява, когато в действителност се забавя  времето. На битово ниво това забавяне е  незабележимо. Но ако се проследи развитието на Вселената в продължение на милиарди години, в космически мащаб,  всичко ще стане ясно. Тази промяна ще бъде безкрайно  бавна от човешка гледна точка, но от гледна точка на космологията, която изучава светлината на древните слънца, светили преди милиарди години, може лесно да се измери.

Предложението на група учени, публикувано в списание Physical Review D, изключва  тъмната енергия като измислица. Вместо това Сеновила обяснява появата на ускорение с постепенно забавяне на времето.

„Ние не казваме, че разширяването на самата Вселена е илюзия – обяснява физикът. – Ние вярваме, че илюзия  може да бъде ускоряването на това разширяване – това, от своя страна, не отрича съществуването на разширения, които [за нас] увеличават темпа си „.

loading...