В Съединените щати са разработени контактни лещи с видео

Американски инженери разработват контактни лещи с възможност за показване на визуална информация директно върху окото. Проектът е  финансиран от ВВС на САЩ, които се надяват да получат на...

393 0

Американски инженери разработват контактни лещи с възможност за показване на визуална информация директно върху окото. Проектът е  финансиран от ВВС на САЩ, които се надяват да получат на изхода  ново устройство за пилото. За  технологията се съобщава в списание Nano Letters.

Michael McAlpine от Принстън и колегите му са разработили 3D-принтер, печатащ  контактни лещи от пет слоя, един от които излъчва светлина върху повърхността на окото. Лещите са направени от прозрачен полимер, в който има няколко компонента: светодиоди от нано квантови точки, проводници от сребърни наночастици и органични полимери (те действат като материал за чипа).

Най-трудното, според McAlpine, е да се  избере  химикали, позволяващи здрав контакт между слоевете в лещата. Друга трудност е уникалната форма на очите на хората: инженери  следят производството на контактни лещи с помощта на две камери (за да се гарантира  съвместимостта им с очите на пациента).

Очаква се, че новата разработка ще  бъде от полза преди всичко за пилоти:  контактните лещи директно ще предават на ретината информация за полета. В допълнение, в лещите може да се поставят сензори, които засичат химични биомаркери за  умората на очите.

Други учени поставят под съмнение полезността на тези лещи : необходимото напрежение за включване на дисплея  е твърде високо, казва физикът Реймънд Мъри (Raymond Murray) от Imperial College London. Освен това е необходимо да се гарантира безопасността на материалите. Известно е, например, кадмиевият селенид, от който са изработени от квантови точки,  е много вреден за здравето.

loading...