В САЩ разработват джобни дронове

Американски учени разработват мини-дронове, които   ще се използват oт  армията, предаде АФП. Джобният  безпилотен самолет ще позволява да се получават разузнавателни данни за  местоположението на вражески войски от...

246 0

dronАмерикански учени разработват мини-дронове, които   ще се използват oт  армията, предаде АФП.

Джобният  безпилотен самолет ще позволява да се получават разузнавателни данни за  местоположението на вражески войски от голямо разстояние, без скъпоструващо и тежко оборудване.

С  проекта се занимава изследователският военен център  NSRDEC в Масачузетс. Джобните безпилотни самолети са част от специална програма за оптимизиране и умаляване на разузнавателни средства. Въоръжени с такива устройства, войниците ще бъдат практически  неуязвими, или най-малко рискът за живота и здравето им в зони на бойни действия ще бъде много по-малък.

Аналогични устройства с много по- големи размери, вече се използват за военни цели.

Стартовият модел на джобния дрон  PD-100 Black Hornet тежи само 16 грама, и се побира в дланта на ръката. Дронът може да лети двадесет минути, предавайки данни, получени едновременно от три камери. „Black Hornet“ е оборудван с GPS-сензор за непрекъснато показване на координатите на местоположението му на картата. В допълнение, той не издава абсолютно никакъв звук и на практика е невидим за врага.

През ноември 2014 г. предстои  представяне на тези безпилотни самолети пред американските военни командири, а в началото на 2015 г. вече ще са в употреба .

loading...