В САЩ учени препрограмираха клетките на левкемията

Група учени от Станфордския Медицински университет са открили нов метод, чрез който може да бъде победена най-агресивната форма на левкемия. Невероятен е фактът, че тази техника е била...

614 0

Група учени от Станфордския Медицински университет са открили нов метод, чрез който може да бъде победена най-агресивната форма на левкемия. Невероятен е фактът, че тази техника е била открита съвсем случайно.

Въпреки че оцеляемостта при остра лимфобластна левкемия през последното десетилетие е нараснала до 85% в резултат от лечение със стволови клетки, в светлината на постоянните мутации на гена Philadelphia цялостната картина на това заболяване остава много неутешителна. Но д-р Скот Макклелън от Stanford смята, че е намерен доста необичаен и ефективен начин за справяне с болестта.

Научно-изследователска дейност започнала в деня, когато McClellan по време на някои от експериментите си забелязал, че редица клетъчни лимфобласти изведнъж се превърнали в зрели макрофаги. Макрофагите са вид имунни клетки, чиято основна задача е поглъщането на продуктите от разпада на други клетки, както и различни патогени, които навлизат в организма, както и борбата с раковите клетки. Макрофагите, създадени на базата на лимфобласти, започват да се борят с левкемията с двойна сила, което е особено важно в случая с това заболяване.

loading...