В центъра на Млечния път е станала мощна светлинна експлозия

Учените отбелязват, че никога не са виждали нещо подобно в нашата Галактика. Свръхмасивна черна дупка в центъра на нашата галактика наскоро е направила най-яркото рентгеново изригване, наблюдавана някога...

334 0

Учените отбелязват, че никога не са виждали нещо подобно в нашата Галактика.

Свръхмасивна черна дупка в центъра на нашата галактика наскоро е направила най-яркото рентгеново изригване, наблюдавана някога от астрофизици.

Събитието е открито от космическата обсерватория на NASA Chandra. Трябва да се отбележи, че светлинното изригване е било почти три пъти по-ярко от светкавицата през 2012 г., която дълго време се смяташе за рекордна, пише Shandra.harvard.edu.

Дарил Хагард и нейните колеги от Amherst College в Харвард (Масачузетс) представиха две версии за събитието. Първата е, че магнитните силови линии в газа са могли да влязат във взаимодействие, като така са предизвикали светлинното събитие. Според втората версия, до черната дупка може да се е доближил астероид, който е предизвикал огромен взрив. Останките на космическото тяло може да са се ускорили и да са се запалили.

loading...