В Южнокитайско море в Хонг Конг водата започна да свети (видео)

На брега на морето в Хонконг отскоро се вижда странно явление. През нощта водата в пролива на Южнокитайско море се оцветява в синьо. Необичайното явление привлича вниманието на...

514 0

На брега на морето в Хонконг отскоро се вижда странно явление. През нощта водата в пролива на Южнокитайско море се оцветява в синьо. Необичайното явление привлича вниманието на фотографи и журналисти, но еколозите казват, че в мистериозната светлина няма нищо хубаво, пише Daily Mail.

На кадрите в клипа се виждат внезапно посинелите вълни до Хонг Конг. Според експерти това явление е свързано със замърсяването на водите, и може да има опустошителни последици за местните екосистеми и рибарството.

Според предварителната версия завладяващата светлина се излъчва от водорасли. Еколозите твърдят, че това е вярно, но само отчасти. Светлината се дължи на едноклетъчни организми, известни като Noctiluca. Те принадлежат към т.нар динофлагелати.

Според експерти само по себе си това светене не е опасно – водораслите не отделят замърсители, които могат да навредят на човек. Но последните изследвания показват, че присъствието на Noctiluca във водата може да доведе до увеличаване на количеството на амоняк в нея. Това, от своя страна, може да изплаши рибата.

loading...