В Южнокитайско море в Хонг Конг водата започна да свети (видео)

На брега на морето в Хонконг отскоро се вижда странно явление. През нощта водата в пролива на Южнокитайско море се оцветява в синьо. Необичайното явление привлича вниманието на...

250 0

На брега на морето в Хонконг отскоро се вижда странно явление. През нощта водата в пролива на Южнокитайско море се оцветява в синьо. Необичайното явление привлича вниманието на фотографи и журналисти, но еколозите казват, че в мистериозната светлина няма нищо хубаво, пише Daily Mail.

На кадрите в клипа се виждат внезапно посинелите вълни до Хонг Конг. Според експерти това явление е свързано със замърсяването на водите, и може да има опустошителни последици за местните екосистеми и рибарството.

Според предварителната версия завладяващата светлина се излъчва от водорасли. Еколозите твърдят, че това е вярно, но само отчасти. Светлината се дължи на едноклетъчни организми, известни като Noctiluca. Те принадлежат към т.нар динофлагелати.

Според експерти само по себе си това светене не е опасно – водораслите не отделят замърсители, които могат да навредят на човек. Но последните изследвания показват, че присъствието на Noctiluca във водата може да доведе до увеличаване на количеството на амоняк в нея. Това, от своя страна, може да изплаши рибата.

Известно е, че широкото разпространение на Noctiluca край бреговете на Индия е довело до сериозна криза за местния риболов. Също така е доказано, че присъствието на тези едноклетъчни може да доведе до нарастване на замърсяване на водата от азот и фосфор.

Такова сияние на морето, причинено от Noctiluca, може да се наблюдава не само в Хонг Конг. По-рано подобни явления е имало в Австралия и в САЩ.

loading...