Валенса: “ Путин? Трябва да бъде спрян. Дайте ни ядрени ракети и ние ще ги насочим към Москва“

„Путин е  безотговорен и иска да посее хаос в Полша, както направи това в Украйна. Затова искаме НАТО да ни предостави най-добрите ракети, с които разполага, за да...

190 0

valensa„Путин е  безотговорен и иска да посее хаос в Полша, както направи това в Украйна. Затова искаме НАТО да ни предостави най-добрите ракети, с които разполага, за да ги установим тук и да ги насочим в  правилната посока,“ – заяви  лидерът на „Солидарност „Лех Валенса в интервю с Марко Бардаци, журналист в  италианския вестник La Stampa, в кабинета си в Гданск.

„Ако един ден те нахлуят в Гданск, ние ще атакуваме Москва,“ – поясни в интервюто  полският политик.

„Ние обичаме Русия, но тя трябва да спре да се държи така властно.  Имаме нужда от Русия, но от Русия –  цивилизована. Но те винаги се нуждаят от враг по чисто вътрешни причини – обясни правозащитникът. Само че   направиха грешка.“

„Те не мислеха, че в Украйна ще се сблъскат  с такава съпротива. Те избраха  твърде силен враг, а сега не знаят как да се измъкнат от това“ – отбелязва в интервюто за италианското издание Валенса.

„Казвал съм го и преди 25 години, аз бях убеден, че Русия ще подстрекава агресивните малцинства във всички страни от Източна Европа, – каза политикът. За  реформите се  изисква много време, те можаха да се възползват от тези малцинства, за да могат на вълната на недоволството  да спечелят парламентарните избори и така да присъединят тези страни. Те можеха да възстановят Съветския съюз, но сега избраха танковете, и това е грешка „- каза със съжаление Валенса.

По отношение на ролята на САЩ в украинската криза, бившият полски президент заяви, че „те ще трябва да организират мира между Русия и Украйна.“ „Те не трябваше  да поощряват войната, а да ни помогнат да намерим решения. И да услужат на нас и на Украйна с  малко ракети“ – заяви Валенса  в интервюто с  италианския журналист.

Източник: La Stampa

loading...