Във вътрешността на дълбоководни скали откриха живот

Виктория Орфан от Калифорнийския технологичен институт по време на изследване е установила, че калта на дъното на морето, недалеч от находище на метан,  гъмжи от археи – едноклетъчни...

442 0

methane-seep-carbonate-rock-2Виктория Орфан от Калифорнийския технологичен институт по време на изследване е установила, че калта на дъното на морето, недалеч от находище на метан,  гъмжи от археи – едноклетъчни организми, които нямат ядро и  поглъщат метан.

Учените взели проби от почвата на дълбочина  800 метра н а  100 километра от бреговете на Орегон – тази област е известна със своите богати находища от  метан.

Изследователите  получили 24 проби от скали и под микроскоп открили, че скалите в непосредствена близост до емисиите с метан, са  пълни с микроорганизми. Най-вероятно, археите преработват метан и отделят странични продукти, които минерализират околностите около тях , постепенно формирайки   скали. Метанът се преработва в бикарбонат, който взаимодейства с калций в морската вода и образува калциев карбонат.

loading...