Винсент ван Гог успял да нарисува турбулентност?

Оказва се, че Винсент ван Гог не е само   гениален художник, но той също така е и не по-малко  блестящ учен. Наука и изкуство, на пръв поглед противоречиви...

307 0

Оказва се, че Винсент ван Гог не е само   гениален художник, но той също така е и не по-малко  блестящ учен. Наука и изкуство, на пръв поглед противоречиви понятия. Но картината като визуално изкуство може да обясни сложните концепции много по-достъпно, отколкото неясните научни теории.

В момента, когато ван Гог през 1889 г. е на лечение в  психиатрична болница в Арл, Франция, след като  в пристъп на епилепсия си отрязва ухото, той е успял да  представи в една от най-известните си картини – „Звездна нощ“ това, над което много учени от цял свят все още си блъскат главите. Великият  Майстор нарисувал турбуленция. Това, което е  практически невъзможно да се предаде чрез математически изчисления, гениалният художник успял да направи  чрез изкуство.

Какво е  турбулентност? Това е понятие от хидродинамиката, състоящо се в това, че при  увеличаване на скоростта на потока на течности или газове в среда,   спонтанно се образуват  малки и големи вихри или както още се наричат фрактални  вълни. Това  изглежда така:

 

turbol

Този невероятен факт за вечното творение, което  Ван Гог, докато е в болницата с отрязано ухо, изобразил пред повече от 100 години, е забелязано от учените едва сега . Още  през 2004 г. с помощта на космическия телескоп „Хъбъл“, изследователите забелязaли вихри от прах и газ, които им напомнили за „Звездна нощ“. Нито един от известните импресионисти така и не  успява да надмине ван Гог, който успява да свърже науката и изкуството.

Трудно е да си представим как художникът пред  повече от 125 години, в не най-доброто време за себе си, успява на една най-известните си  картини да изобрази  едно от най-сложните понятия  в хидродинамиката. Гениалните  умове винаги  изпреварват времето си.

loading...