Вирусът Ебола може да се разпространява и по въздуха?

ebola

С разпространението на вируса Ебола и появата на нови случаи, официалната версия за възможните начини за предаване на вируса също се променя. В момента, Световната здравна организация (СЗО)...

441 0

ebolaС разпространението на вируса Ебола и появата на нови случаи, официалната версия за възможните начини за предаване на вируса също се променя. В момента, Световната здравна организация (СЗО) смята, че вирусът Ебола може да се разпространява по въздуха чрез капчици течност при кихане и кашляне.

В зависимост от етапа на инфекцията и появата на симптоми, вирусът Ебола е в състояние частично да се движи във въздуха и да причинява инфекция, пише на  сайта на СЗО. „Теоретично, големи капки от пациент с тежка форма на болестта, която е със  симптоми за поразяване на  дихателната система, или с тежко повръщане, могат да предават вируса на  кратко разстояние на друг човек, намиращ се наблизо.“

Това може да се случи, ако вирусът в  тежки капки директно чрез кашляне или кихане падне върху лигавиците или на кожни ожулвания.  Това не е предаване по въздушно-капков път, но обяснява разпространението на Ебола във въздуха.

Ебола   може да се разпространи дори със сълзи и слюнка. Въпреки че вероятността за това, вероятно, е минимална, пациенти в по-късните стадии на болестта, както е открито в няколко проучвания, са способни да разпространяват вируса по тези начини.

loading...