Водата от кометата Чурюмов-Герасименко се различава от земната

Водата от кометата Чурюмов-Герасименко по състав се различава от тази, която съществува на Земята, според уебсайта на Европейската космическа агенция (EКА). По този начин теорията, че водата на...

189 0

Водата от кометата Чурюмов-Герасименко по състав се различава от тази, която съществува на Земята, според уебсайта на Европейската космическа агенция (EКА). По този начин теорията, че водата на Земята се е появила от падане на комети, не се потвърждава.

Учените съобщават, че делът на тежкия водород, или деутерий, в състава на водната пара на кометата е много по-висок, отколкото е неговия дял във водата на Земята. „Това най-вероятно изключва факта, че водата на Земята се е появила в резултат на падането на комети“ – така New York Times цитира сътрудничката на Университета в Берн в Швейцария Catherine Altwegg, която се занимава с изследването на данните.

Според Altwegg е по-вероятно водата на Земята да е донесена от астероиди, а не от комети, пише агенция AFP. Досега нито една от теориите не е доказана и въпросът за произхода на водата на Земята стои открит.

Данните , които бяха анализирани от учени, са получени от прибора ROSINA, монтиран на сондата Rosetta. По-рано бе съобщено, че специалистите изследват органичните молекули на кометата Чурюмов-Герасименко. 1703626_20141211075904.gif

loading...