Вселената- близнак и предопределеното бъдеще

Старата поговорка, че времето тече като река, само  в една посока,  може да се окаже невярна. Според новата теория, предложена от  американския професор в Масачузетския технологичен институт (MIT)...

1050 0

Старата поговорка, че времето тече като река, само  в една посока,  може да се окаже невярна. Според новата теория, предложена от  американския професор в Масачузетския технологичен институт (MIT) Брадфорд Скоу, времето се  разпространява във всички посоки. Минало, настояще и бъдеще съществуват едновременно, казва той.

Професорът по философия в Масачузетския технологичен институт (MIT) Брадфорд Скоу написва книгата „Възникването на обектите“, в която анализира съществуващите теории, предназначени да обяснят естеството на времето.

„Повечето предполагат, че времето е линейно и се движим в него, като кораб в открито море, а настоящето  е нещо като лъчите на прожектор, в които се движим между миналото и бъдещето,“ – казва той. Но самият Скоу казва, че няма    повярва в това, докато не види сериозни аргументи. Той е привърженик на теорията за „блокова Вселена“, която предполага, че това, което ние наричаме минало, настояще и бъдеще, е било, е,  и винаги ще бъде. Професорът смята, че събитията не отиват в небитието, те продължават да съществуват и в други региони на пространство-времето. Така се оказва, че нашата съдба е предрешена от раждането до смъртта.

„Ние живеем в различни времена – точно както ние съществуваме едновременно в много точки в пространството,“ – казва д-р Скоу.

Всичко, което се е случило с нас вчера, се случва днес и ще се случи след две години, е обективна реалност. Въпреки това  пътуване във времето, според професора, е невъзможно.

loading...