Япония строи съоръжения , които ще извличат електроенергия от океанските течения

С оглед на чудовищния ядрен проблем в лицето на Фукушима, японската организация New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) се е обърнала към Toshiba и IHI за...

511 0

С оглед на чудовищния ядрен проблем в лицето на Фукушима, японската организация New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) се е обърнала към Toshiba и IHI за съвместно използване на програма за получаване на енергия от океанските течения. Ядрото на технологията са подводни плаващи турбини- „хвърчила“, които ще бъдат разположени в японското течението Курошио.

Проектът за изследване на възможностите за нови генератори ще продължи до 2017 г. , съобщи Toshiba. Минаващото на няколко километра край бреговете на Япония, Курошио е едно от най-мощните световни океански течения. То носи огромен потенциал на изключително стабилен и много надежден източник на възобновяема чиста енергия.

Идеята за използване на енергията на тази тенденция не е нова.

Въпреки това използването на енергия от океанските течения все още до голяма степен е концептуална разработка – в не малка степен и затова, защото строителството на такива генератори в центъра на голямо течение има впечатляваща цена. Въпреки това, потенциалът на този подход е огромен, най-вече защото океанските течения във висока степен са предвидими, стабилни, и носят огромно количество енергия.

loading...