За новогодишните обещания, мотивацията и правилото на 8-те процента

new-years-eve

Познато ви е нали? Обещанията, които си даваме на Нова година: спирам цигарите, започвам да спортувам, ще се храня здравословно, ще отслабна и така нататък…Според изследване на Statistic...

172 0

Познато ви е нали? Обещанията, които си даваме на Нова година: спирам цигарите, започвам да спортувам, ще се храня здравословно, ще отслабна и така нататък…Според изследване на Statistic Brain само 8% от хората постигат успех с целите си.

Имаме достъп до цялата информация, която е  на планетата, прочели сме десетки  книги за  самоусъвършенстване, диети, духовни практики, четем сайтове с видео уроци и напътствия, а резултата е, че дори сме  още по-нещастни и затлъстели.

А тези 8 %, които успяват? Те имат един основен принцип: успехът зависи единствено и само от изборът на човек да промени поведението и навиците си. Силата на малките ежедневни действия  са безкрайно по-силни от всяка диета, гуру, или прочетена информация.

Навик # 1: Напишете целта си … и я изгорете!
Напишете целта си на лист хартия и после я изгорете. Звучи налудничаво и противоречи на логиката, но го направете! Трябва ли да знаете целта си? Да! Представете си : Давате си обещание с новата година да отслабнете 5кг. Месеците идват и заминават, спортувате, ядете зеленчуци и плодове, избягвате сладкото и виждате прогрес.

Но в  един момент прогреса е  бавен и  почти незабелижим. В началото губите по половин килограм на седмица, а сега за месец. Отчайвате се и се отказвате. Повтаряте този цикъл отново и отново докато в крайна сметка теглото ви не се увеличи отново. Йо-Йо ефекта. Ето как може да се промени това: Фокусирайте се върху тези навици, които ви носят удоволствие. Захвърлете целта и измервайте прогреса си с това колко пъти седмично сте ангажирани с навика си. От сега няма значение дали сте ходили 10 минути или час на ден, важното е че сте ходили и сте го направили.  И знаете ли какво се случва? Когато навика лесно се постига, продължаваме да го правим.

И може да си кажете, че днес ще вървите 5 минути, а да се окаже, че сте вървели много повече. Често си мислим за крайната цел, а  мразим процеса (което ни кара и да се откажем лесно).

Навик # 2: Бъди господар на деня си ( и само на деня)

Ежедневно минаваме през хиляди рутинни, малки, дневни действия, които най-накрая ден след ден трябва да ни заведат до мястото, където искаме да бъдем (щастие, здраве, богатство).

Изследователи на щастието от Sansone and Sansone са достигнали до извода, че малките неща като: медитация, благодарността и дневник на положителните преживявания ни правят по-щастливи всеки ден. И някои от най-щастливите хора, които виждаме около нас, правят рутинно тези неща всеки ден. Ако се замислим, може да се каже, че щастието е като вдигане на тежести: седем медитации седмично, пет  благодарности за седмица, пет  положителни преживявания за седмица. Истинската сила е  да ги повтаряме тези навици ден след ден, седмица след седмица, месец след месец.

Изберете си навик за деня, правете го на 100% днес  и утре, и другата седмица, и другия месец.

Ще имате резултат за цялата година. Ще промените и живота си.

Навик # 3: Забравете за  мотивацията …просто го направете!

Коклко пъти сте си казвали: имах ужасен ден, имам много проблеми,  как сега да отида да спортувам? Мислим си, че сме мързеливи или немотивирани, но нека видим и другата гледна точка. Олимпийците и авторите на бестселъри.

Какво е общото между тях? Те практикуват всеки ден, дори и когато не искат. Това е тяхната „дневна философия“, за да бъдат най-добри. Дори, когато  мотивацията ви напуска и не ви се стои цял час в джима, направете нещо друго. Просто го направете, всеки ден, без вина, 5 или 50 минути. Вали? Направете кратка разходка или няколко упражнения в къщи. Помнете: вие сега култивирате навика си ежедневно.

Навик # 4: Победете „знаещия“ във вас

„Омръзна ми дори да опитвам, няма смисъл, толкова пъти съм се провалял, ако пак ще се проваля, по-добре да правя това, което си знам…“

Познато, нали? „Знаещият“- това е силата, която ни води към успех или провал.

Притчите и древните философии ни казват : “ За което си мислиш, това и ще стане.“ И има много смисъл в тези думи. Ако си казвате, че ще се провалите, защо въобще и да пробвате?

Често и не забелязваме този вътрешен глас и си мислим, че това сме ние. Важно е да разберем, че не сме едно, а това просто са мисли, които минават и заминават. Това са просто убеждения заредени в подсъзнанието ни на базата на предишния ни опит от живота.  Представете си,че този глас е нещо друго, демон, който ви отдалечава от целите и щастието.

И всеки път, когато чуете гласът му си кажете: “ Оооо пак е той“ и най-важното не му вярвайте. Когато осъзнаем, че здравето, щастието, богатството се основават на нашите ежедневни постъпки и навици, то тогава ще сме и от онези 8%, които постигат целите си.

По материали от https://www.lifehack.org/

loading...