За Свети Валентин

heart

На 14 февруари всеки български гражданин в активна възраст се чувства задължен поне а/ да се напие или б/ „да му излезе късметът”, при това – гратис. Баща...

499 0

На 14 февруари всеки български гражданин в активна възраст се чувства задължен поне а/ да се напие или б/ „да му излезе късметът”, при това – гратис. Баща ми обича да се шегува, че комунистите са измислили любовта, за да чукат безплатно.

Това в рамките на шегата.

Извън рамките на шегата, на 14 февруари всеки български гражданин в активна възраст се стреми най-често и към двете. А те са трудно съвместими. Спомняте ли си онзи плакат на водка „Абсолют”? С размекналото се като безпомощен мъжки полов член шише? „Provokes the desire, but spoils the performance”? Това беше опит на световния бранд да стимулира „умерената консумация”. Каквото и да значи тя. Но да се върнем към романтичната страна на празника. Сигурен съм, че докато се наливат „умерено” и/или им излиза късметът, повечето български гражданин в активна възраст дори не знаят какво и защо точно празнуват.

Празникът „Свети Валентин” е на повече от 16 столетия, но като всички съвременни празници и той произтича някъде от древността. В случая става дума за Луперкалиите – римски тържества, посветени на любовта и еротиката, които са се празнували в средата на месец февруари.

Подобно на останалите празници, Римокатолическата църква си присвоява и този, приписвайки му името на някой светец, в случая – на християнския свещеник и мъченик Валентин.

Около 269 година на власт е император Клавдий Втори. Множеството военни кампании на империята по това време изпитват силен недостиг на човеки ресурси, а основна причина за това императорът вижда в предпочитанието на войниците му да правят любов, вместо война.

За да повиши „бойния дух” на легионерите си императорът издава указ, който им забранява да се женят. Въпреки това, някои свещеници продължават да благославят браковете им и един от тях е Валентин от градчето Терни. Според легендата, свещеникът имал и други романтични занимания, сред които влизало съчиняването на любовни писма, помиряването на скарани съпружески двойки, разнасянето на цветя, придружени от обяснения в любов и т.н.

Естествено, това не се харесало на императора и, след като му доложили за „нелегалната дейност” на свещеника, последният бил осъден на смърт. И, за да стане още по-голяма трагедията, свещеникът се влюбил фатално в дъщерята на своя пазач-тъмничар. В деня на екзекуцията си той написал прощално писмо до девойката, което тя прочела едва, след като влюбеният в нея мъж бил умъртвен. По-късно Свети Валентин е канонизиран за светец, а в края на 5-ти век папата обявява 14 февруари за Ден на Свети Валентин.

loading...