За Трифон Зарезан

trifon zarezan

Корените и на този празник произлизат от Древността, подобно на всички останали. Това не бива да ни учудва при положение, че все още съдим престъпници, организираме държави и...

833 0

Корените и на този празник произлизат от Древността, подобно на всички останали. Това не бива да ни учудва при положение, че все още съдим престъпници, организираме държави и подтискаме народи, следвайки плътно завещанията на Римското право.

Преди две хилядолетия тук, по нашите земи, са си дали среща елинският култ към Дионис, свещените тракийски ритуали, свързани с виното, строгите правила на Римската империя и няколко века по-късно – на Християнството.

Всичко това стои в основата на празника, наречен „Трифон Зарезан”.

Познаването му е още една приятна тема за пиянската трапеза, така че нека бръкнем „до лакът” в миналото:

Предците на съвременните българи, които според официалната история са първо славянските племена, извоювали Балканския полуостров от Източната Римска империя и после прабългарските номади, заселили се тук и сключили договор с тях срещу общия им враг Византия, всички те са заварили по тези места една богата и древна традиция, свързана с производството (и с консумацията) на вино. Казано по-просто, хората са се „правили на животни” тук още от незапомнени времена.

Неизбежно, църквата получава „монопол” върху празненствата от един момент нататък и започва да ги „патентова” с имената на различни християнски мъченици. Само аз ли не виждам връзката между празниците и мъченията?

Свети Трифон Зарезан е християнски свещеник, екзекутиран от римляните през средата на трети век от Новата ера в Никея. Легендата гласи, че в деня на екзекуцията му лозовите масиви в империята са нападнати от насекоми и винарите вкупом призовават Св. Трифон да ги спаси. Такъв е човешкият нрав – жесток и несправедлив – първо ти виждат сметката, а после те молят за помощ…

loading...