За вдъхновението…и за магаретата

vdyhnovenie

Вдъхновение. Замисляли ли сте се някога какво точно означава тази дума и какъв е нейния произход? Английското  inspiration (както и латинското inspirare) имат абсолютно същия корен: дъх, вдишване. (Подобно е и потеклото...

523 0

Вдъхновение. Замисляли ли сте се някога какво точно означава тази дума и какъв е нейния произход?

Английското  inspiration (както и латинското inspirare) имат абсолютно същия корен: дъх, вдишване. (Подобно е и потеклото на думата „дух“– както в „Светият дух„).

Всичко идва от легендата, че първия човек е бил създаден от кал. И щял да си остане само една глинена фигурка – ако Бог не му билвдъхнал живот.

Точно това е вдъхновението – онова, дето ни е дадено от бога. Което ни прави човеци…

Без което ще сме само купчина кал…

Кога за последен път изпитахте това божествено чувство? Няма с какво да се сравни, нали?

Още древните гърци вярвали, че вдъхновението идва от музите – богините на литературата, изкуството и науката. (Междувпрочем, гърците използвали своя дума за вдъхновение. Може и да сте я чували: „ентусиазъм“).

Вдъхновението е и онова, което ни различава от магарето. Когато усетим в себе си божествената искра, нашият труд – в която и област да е дейността ни – се превръща в нещо, което вдъхновява хората.

Когато тази искра е изгаснала (или винаги сме били „огнеупорни“ за такива височайши интервенции), работата ни с нищо не е по-различна от ежедневния труд на едно магаре.

(Още нещо любопитно: единственото вдъхновение за магарето е пръчката, с която го шибат в задника за да върви напред. На български тази пръчка се нарича „остен“, но древните гърци са си имали специална думичка и за нея – стимул.)

И в нашия живот има много стимули. Затова и понякога ни боли – на мястото, което би трябвало да ни служи за сядане.

Болка няма единствено когато мотивацията ни идва от чистото вдъхновение. Тогава изпитваме само божествена наслада.

Може би всичко това ви се струват някакви празни приказки. Магаретата не познават друга действителност освен магарешката. И така и трябва да бъде…

Но може и наистина да се поспрете за миг и да се запитате: „Какво ме вдъхновява?“.

Повярвайте ми – това е въпросът!

Защото, може и да сме направени от кал – но това не е всичко!

Или поне не трябва да е…

Пламен Петров

https://blogatstvo.com/

loading...


Коментари