За вдъхновението…и за магаретата

vdyhnovenie

Вдъхновение. Замисляли ли сте се някога какво точно означава тази дума и какъв е нейния произход? Английското  inspiration (както и латинското inspirare) имат абсолютно същия корен: дъх, вдишване. (Подобно е и потеклото...

1257 0

Вдъхновение. Замисляли ли сте се някога какво точно означава тази дума и какъв е нейния произход?

Английското  inspiration (както и латинското inspirare) имат абсолютно същия корен: дъх, вдишване. (Подобно е и потеклото на думата „дух“– както в „Светият дух„).

Всичко идва от легендата, че първия човек е бил създаден от кал. И щял да си остане само една глинена фигурка – ако Бог не му билвдъхнал живот.

Точно това е вдъхновението – онова, дето ни е дадено от бога. Което ни прави човеци…

Без което ще сме само купчина кал…

Кога за последен път изпитахте това божествено чувство? Няма с какво да се сравни, нали?

Още древните гърци вярвали, че вдъхновението идва от музите – богините на литературата, изкуството и науката. (Междувпрочем, гърците използвали своя дума за вдъхновение. Може и да сте я чували: „ентусиазъм“).

Вдъхновението е и онова, което ни различава от магарето. Когато усетим в себе си божествената искра, нашият труд – в която и област да е дейността ни – се превръща в нещо, което вдъхновява хората.

Когато тази искра е изгаснала (или винаги сме били „огнеупорни“ за такива височайши интервенции), работата ни с нищо не е по-различна от ежедневния труд на едно магаре.

(Още нещо любопитно: единственото вдъхновение за магарето е пръчката, с която го шибат в задника за да върви напред. На български тази пръчка се нарича „остен“, но древните гърци са си имали специална думичка и за нея – стимул.)

loading...


Коментари