Забележителният гняв

Има едно забележително чувство – гняв. Много важно и необходимо за човека, но, за съжаление, гневът в нашия свят е заклеймен като „лоша“ емоция. Като най-лошата … Защото...

3164 0

Има едно забележително чувство – гняв. Много важно и необходимо за човека, но, за съжаление, гневът в нашия свят е заклеймен като „лоша“ емоция. Като най-лошата … Защото гневът предизвиква агресивно поведение, той е една от тези емоции, които го захранват, а агресията – това е нещо „абсолютно нередно“.

А ако се замислим и се опитаме да се докоснем до гнева, можем да почувстваме огромния енергиен ресурс, затворен в него. Може би това е една от „най-енергоемките“ емоции. Защо толкова често се забранява?

Проблемът с гнева се заключава в това, че тази емоция е насочена към унищожаване на създалата се ситуация. Неговата функция – да даде енергия за да се унищожи нещо, да се прекъсне, взриви – и по този начин да се направи промяна. Разбира се, това може да бъде доста опасно, особено ако човек живее, заобиколен от собствения си вид.

И човешката култура започва да разработва начини за ограничаване на гнева. Например, да трансформира гнева в обида – не толкова разрушителна и опасна. Или дори да насочи гнева върху самия човек, превръщайки го в чувство за вина. Да, с обида и вина човек се самоунищожава, но това е безопасно за другите. Хората, които на никой не се гневят (или, по-точно, този гняв не го изразяват), са много удобни.

Но подобно „лечение“ на гнева води до едно важно следствие: това е стъпка към създаването на зависим човек.

Ако не сте в състояние да се разгневите на някого, или като се ядосате, бързо криете гнева си ( „дано той / тя не види и не усети!“) – вие ставате зависими от това лице. Гневът разрушава, а ако ценността на връзката с някой („сила на привличане“) надвишава стойността на собствената ви свобода ( „отблъскваща сила“) – не можем да се отървем.

Хората, страдащи от несподелена любов, невротична зависимост, не могат да пратят в ада „любимите“, които многократно отхвърлят чувствата им.

Това е невъзможно: ужасът от скъсване на връзката е толкова силен, че е по-лесно да попаднете в усещане за собствената си нищожност, да мислите за това, че той / тя са прекрасни, а вие просто не сте достойни (т.е., задържаме този гняв у себе си).

loading...