Започна космическата надпревара за правото на създаване на въздух на Марс

Космическата надпревара за колонизирането на Марс е чудесна възможност за инженерите да се състезават по оригиналност и ефективност на идеите. Човечеството планира да създаде колония на Червената планета,...

392 0

Космическата надпревара за колонизирането на Марс е чудесна възможност за инженерите да се състезават по оригиналност и ефективност на идеите. Човечеството планира да създаде колония на Червената планета, и за целта хората трябва да решат много проблеми, свързани с безопасността на живота на бъдещите колонисти.

Един такъв проблем е кислородът за дишане. Ако въздухът на Земята е наситен с него, то атмосферата на Марс е много по-различна от земната. Учени предполагат, че преди около 4 милиарда години Червената планета е била богата на кислород, но сега газовете в атмосферата са напълно неподходящи за дишане.

Ето защо учените са решили да върнат на Марс изгубеното и отново да го наситят с въздух, годен за дишане. Само за последните няколко месеца няколко екипа от изследователи представиха своята визия за това как хората ще могат да дишат на четвъртата планета от Слънцето.

Студенти от Университета на Западна Австралия заедно с кандидатът за участие в проекта Mars One Josh Richards) са разработили проект, наречен Helena Payload Project. Изследователите предлагат да се използва проста система за извличане на вода от марсианската почва и да я превръщат във въздух за дишане чрез електролиза.

Австралийският екип ще се конкурира с германската група Cianl Knights, която предлага алтернативен начин за генериране на въздух за марсианските колонисти. Кислород, според авторите на тази идея може да произвеждат цианобактерии. Микроорганизмите ще могат да преработват до 95% от въглеродния диоксид в атмосферата на Марс в чист кислород.

loading...