Защо и доколко е опасен фрагментарния сън

Учените от  частния изследователски университет Johns Hopkins (Мериленд) в течение на дълго време се занимават с  въпросите за качеството на съня. В резултат на множество изследвания са  доказали,...

1970 0

Учените от  частния изследователски университет Johns Hopkins (Мериленд) в течение на дълго време се занимават с  въпросите за качеството на съня. В резултат на множество изследвания са  доказали, че качеството на съня не се определя от неговата продължителност. Най-важният показател за ефективност е непрекъснатостта на съня.

Фрагментарният  сън  не само не е полезен за организма, но и влияе неблагоприятно върху общото състояние на човека, на неговото  психо-емоционалното състояние и на когнитивните му  способности. Според резултатите на учените,  фрагментираният сън с продължителност  8 часа,  има същата ефективност като спокойния и непрекъснат  сън с продължителност 4 часа.

Кога се  постига най-голяма ефективност на съня? По време на фазата на бавния сън, която настъпва  след заспиването и продължава  90 минути (средно). Този сън  има и друго име – бавновълнов  сън. В  това време  човек е в състояние да възстанови своята енергия. Освен това,  учените са доказали, че именно по време на съня с бавни вълни се случва дефрагментация на  осъзнатите  (така наречените „декларативни“) спомени.

loading...