Защо и доколко е опасен фрагментарния сън

Учените от  частния изследователски университет Johns Hopkins (Мериленд) в течение на дълго време се занимават с  въпросите за качеството на съня. В резултат на множество изследвания са  доказали,...

1180 0

Учените от  частния изследователски университет Johns Hopkins (Мериленд) в течение на дълго време се занимават с  въпросите за качеството на съня. В резултат на множество изследвания са  доказали, че качеството на съня не се определя от неговата продължителност. Най-важният показател за ефективност е непрекъснатостта на съня.

Фрагментарният  сън  не само не е полезен за организма, но и влияе неблагоприятно върху общото състояние на човека, на неговото  психо-емоционалното състояние и на когнитивните му  способности. Според резултатите на учените,  фрагментираният сън с продължителност  8 часа,  има същата ефективност като спокойния и непрекъснат  сън с продължителност 4 часа.

Кога се  постига най-голяма ефективност на съня? По време на фазата на бавния сън, която настъпва  след заспиването и продължава  90 минути (средно). Този сън  има и друго име – бавновълнов  сън. В  това време  човек е в състояние да възстанови своята енергия. Освен това,  учените са доказали, че именно по време на съня с бавни вълни се случва дефрагментация на  осъзнатите  (така наречените „декларативни“) спомени.

Ако у вас преобладава фрагментарния сън –   по време на почивката през нощта трябва да наглеждате  детето,  до тоалетната или просто нещо ви тревожи, продължителността на  фазата на бавния сън ще бъде значително намалена. Това от своя страна оказва съществено влияние върху здравето и дори може да доведе до снижаване на ефективността на имунната система.

Според учените, важни моменти в аспекта на осигуряване на непрекъснатост на съня е пълната  тишина  по време на сън и комфортна температура в спалнята, която не трябва да надвишава 21 ° C. Всичко това помага на мозъка да инициира стабилен процес на сън.

loading...