Защо на Гергьовден се пие студена вода на гладно, връзва се червен конец и как се лекуват болести

Какво се прави на Гергьовден-Поверия за късмет и здраве : На Гергьовден бихте могли да направите магия с конци. Момите връзват на трендафила жълт конец, а на ръката...

1208 0

Какво се прави на Гергьовден-Поверия за късмет и здраве :

На Гергьовден бихте могли да направите магия с конци. Момите връзват на трендафила жълт конец, а на ръката черевен. На сутринта конците се разменят три пъти. Смята се, че чрез трендафила болестите си отиват.

На Гергьовден за овчарите и говедарите се приготвят специални кравайчена. Носят им се на кошарите, обикаля се с тях три пъти за защищаване от магии и болести.

На Гергьовден на кръста се връзват върба или дрян, също и три стръка ръж или ечемик. Вярвя се, че това ще ги предпази от болки в кръста.

На Гергьовден за оздравяване болните се провират три пъти под вековно дърво.

На Гергьовден болните хора се къпят в лява вода – там където водата завива на ляво. Вярва се, че това ще им донесе изцеление.

На Гергьовден ссъдовете се пълнят с отвори, обърнати по течението, а не срещу него. По такъв начин, за да влезе в стомната водата се обръща обратно и става лява вода. А тя се използа при баене и лекуване на екземи или болни очи.

Водата, която се носи на Гергьовден , е необходимо да е от място, където се се къпали и мили жените преди изгрев.

С роса от Гергьовден , хваната на брадвата се лекуват екземи, ранички, струпеи.

С роса от Гергьовден се замесват обредните хлябове, подквасва се млякото.

loading...