Защо толкова добре помним неприятните събития

Ако ние изведнъж без видима причина започнем да се разстройваме, да се ядосваме или да нервничим – най-вероятно внезапно ни е провокирал неприятен спомен за някоя ситуация от...

1775 0

Ако ние изведнъж без видима причина започнем да се разстройваме, да се ядосваме или да нервничим – най-вероятно внезапно ни е провокирал неприятен спомен за някоя ситуация от миналото. Психологът Аарон Kaрмин обяснява защо.

Когато изпитваме силни чувства „емоционалната“ част от мозъка (амигдала) ги запомня заедно с много подробности за събитията, с които са свързани тези емоции.

С напредване на възрастта, тези емоционални спомени влияят на нашето развитие на личността, формирайки нашето мислене, поведение и преживявания. В същото време ние често забравяме самите събития, които първоначално са причинили емоцията и изработката на определени хормони, свързани с емоционалните реакции. Задачата на терапевта – да възстанови връзката между настоящето и миналото, за да даде възможност на човек не остава в плен на неконтролируеми емоции.

Невробиологът Антонио Дамасио казва: „Ние не сме мислещи машини, които могат и да чувстват. Ние сме чувстващи машини, които могат и да мислят“.

Дамасио издига теорията, според която всеки един от нашите спомени, съхранени в мозъка, има емоционална окраска. На първо място, ние си спомняме това, което е свързано с най-силните емоции. Освен това такива асоциации ни помагат да вземаме решения.

В крайна сметка паметта съществува не само за да съхранява факти от миналото, но също така и по-надеждно да предсказва бъдещето.

Често нашите реакции са основани на минал опит и следователно не съответстват на това, което се случва в момента

Когато се активира емоционален спомен, ние често казваме, правим и чувстваме същото като това в момента, когато споменът е „записан“ в нашия мозък. С други думи, ние реагиране на сегашната ситуация така, както сме реагирали на това, което се случило на друго място в друго време. В резултат ние изведнъж без видима причина се ядосваме, дразним, агресивно се защитаваме или страхливо бягаме, отказвайки се да се застъпим за правата си.

Често тези реакции не са адекватни на сегашната ситуация. Те се основават на минали емоционални преживявания, и затова емоциите често не отговарят на това, което се случва в момента.

loading...