Защо японците жиееят дълго?

japan

Феномена на масовото японско дълголетие не може да не заинтересува учените. Отначало те се опитаха да тьрсят причината за дълголетието в генетичните особености. Но причината не се оказа...

1277 0

Феномена на масовото японско дълголетие не може да не заинтересува учените. Отначало те се опитаха да тьрсят причината за дълголетието в генетичните особености. Но причината не се оказа в генетиката. В много развити страни дълголетието и средната продължителност на живот също са високи. Не дадоха резултат и опитите да се търси причинта в климатичните условия. Японците не се отличават от останалите и с привързаността си към здравословния начин на живот. Загадката се крие в традиционният им хранителен рацион. Оказва се, че от раждането до дълбока старост заедно с обичайната им храна — риба, морски продукти, соя получават високи дози лецитин, съдържащ се в тях.

Какво е това ЛЕЦИТИН?

Лецитинът се появява още в утробата на майката, а след раждането се приема с кърмата. Без него са невъзможни растежът и развитието на организма, нормалното функциониране на централната и периферната нервни системи, усъвършенстването на човешкия интелект. Без лецитин няма да работят нормално сърцето. черният дроб, бъбреците — изобщо нито един орган в човешкото тяло. Мъжете ще бъдат безсилни, а жените няма да могат да заченат, износят и родят здраво дете.

Защо лецитинът е толкова универсален? В биологията лецитин е дума за жълто-кафеникава субстанция, която можем да срещнем в клетъчните мембрани при различни животински и растителни тъкани. Там обикновено мастната смес включва коктейл от вещества: фосфорна киселина, холин, фосфолипиди, триглицериди (обикновени мазнини), сложни гликолипидни молекули, мастни киселини и глицероп. В тялото фосфатидил холинът служи като донор на фосфатидна киселина и холин. В обща молекула участва като един от най-мащабно представените компоненти на клетъчните мембрани. Важноспа му за различните типове клетки зависи от тяхната обменна активност (съществуват и изключения). Холинът и метаболитите му са нужни на клетките и тялото,като цяло изпълнява следните задачи:

 • Подпомага запазването на структурна цялост на клетките (в състава на фосфатидил холина);
 • Участва в клетьчната комуникация (сигнални функции);
 • Участва в процеса на синтез на ацетилхолин – вещество, подпомагащо нервите да пренасят кодираната в нервни импулси информация с висока скорост;
 • Донор е на метилови групи нужни за редица жизнено важни процеси (ДНК разчитане, протеинов синтез и др.).

Доказани ползи от приема на фосфатидил холин (лецитин):

 •     Осиryрява градивен материал за клетьчните мембрани и така оптимизира обменните процеси;
 •     Подобрява възстановяването след тренировъчни и физически активности с голям обем и продължителност;
 •     Подобрява чернодробните функции при хора с хепатитни и други чернодробнизаболявания;
 •     Подобрява чернодробния метаболизъм при хора употребяващи алкохол;
 •     Подобрява работата на нервната система, в това число както на ЦНС така и на ПНС, оптимизира памепа.

Във весела детска песничка се пита: „От какво са направени нашите момченца?…“ Биохимиците ще отговорят на този въпрос, че и момченцата и момиченцата са направени от белтъци и лецитин.

Малко биохимия

Лецитинът е предимно смес от гликопиnиди, триглицериди и фосфопиnиди(като фосфатидилхолин, фосфатидилетаноламин и фосфатидилинозитол). В биохимията,обаче,“лецитин“ обикновено се използва като синоним за чистия фосфатидипхопин(фиг.1), фосфолипид, който е основна съставка на фосфатидната фракция, която може да се изолира или от яйчен жълтък (на гръцки „лекитос“), или от соя, от зърната на която той се получава по механичен или химичен начин чрез хексан. Фосфолипидите са сложни биохимични съединения, които изграждат структурната основа в мембраната на клетката. Фосфолипидният монослой в тези мембрани в 40 – 50% се сьстои от лецитин. Ролята на лецитина в организма е много голяма. Чрез клетьчната мембрана това съединение осиryрява постоянната вътрешна среда на клетката иобмяната на йони през клетъчната мембрана, реryлира активността на много ензими участващи в процесите на коаryлация и антикоагулация, имунологични реакции, регенериране на тъкани,обмяната на мазнини и холестерол,възстановяване функцията на мозъка и черния дроб.

Лецитинът е основен източник на холин (субстрат за производство на невромедиатора ацетилхолин), който осиryрява функцията на нервните влакна. От своя страна,холинът служи като субстрат за синтезиране на лецитини.

Лецитинът намалява в незначителна степен количеството на общия холестерол, това жизнено важно съединение за производство на много хормони и жлъчни киселини, но подобрява в значителна степен съотношението на липопротеините с висока и ниска плътност в посока към преобладаване на липопротеините с висока плътност. Този процес води до предпазване от развитие на атеросклероза, подобрява работата на сърцето и съдовете.

Лецитинът подобрява усвояването на мастноразтворимите витамини и повишава енергийния обмен на клетките.

Намаляване нивото на лецитин води до мастна дегенерация на черния дроб, задържане на токсични продукти: организма, създава условия за развитие на дихателна недостатьчност особено при новородени, повишава риска от заболявания в женската полова система. Добавяне на лицитин в храната повишава в голяма степен ефективността в лечението на много болести в женската полова система, които са свързани с високо ниво на естроген. Сперматозоидите съдържат около 30%о лецитин, осигурявац тяхната подвижност.

ПОКАЗАНИЯ:

 • Астения, преумора. синдром на хронична умора.
 • Намаnена умствена и физическа работоспособност.
 • Мастна дегенерация на черния дроб.
 •   За профилактика и подпомагане на лечението при цироза на черния дроб и хепатит.
 •  Хипертонична болест,атеросклероза,исхемична болестна сърцето икрайниците.

Като елемент от комплексното лечение на заболяванията в женската полова система: фиброми на матката, фиброзна и кистозна мастопатия, ендометриоза.

За да разберем колко е ценен този продукт, ще приведем няколко примера. От лецитин се състои ЗО°/о от мозъчното вещество, 2/3 от изолиращата и защитна тъкан на главния и гръбначния мозък, и хилядите километри нервни влакна. Главния „биохимичен цех“ на нашия организъм – черния дроб – на 65% се състои от фосфолипидите (холин и инозитол), които са субстанции изгарящи мазнините и предотвратяват мастната му дегенерация. Работоспособността на сърцето е пропорционална на концентрацията на лецитина в сърдечния мускул. Служи като вторчен източник при обмена на иформация в клетката (смущения в предаването на сигнали в клетката могат да предизвикат патологични състояния от типа на рак и болест на Алцхаймер). Дефицитът води до различни нарушения в клетката и развитие на множество заболвания. Накрая може да кажем, като извод: ,Японците живеят дьлго, защото системно, заедно с храната насищат своя организьм с вещества, които вьзстановяват и„ремонтират„ клетките на черния дроб, мозъка, нервните впакна и зареждат с енергия сърдечния мускул.„

Откъде nолучаваме лецитин?

Като основен първичен ресурс за индустриално производство на лецитин се използват яйчени жълтъци и соеви бобове, където фосфатидил серинът е на сравнително най-високо ниво, рибния хайвер, слънчогледовите семки, шамфъстъка, бирената мая. Има го много в нерафинираното слънчогледово масло. Но въпреки това не приемаме много от него с храната, тъй като холестерола и другите мазнини намаляват ефекта.

Част от лецитина се синтезира в организма, но нуждите ни са много по-големи: много вщества се изразходват при физически и психически натоварвания. Японците приемат ударни дози с храата. А какво да правим ние ако искаме да живеем дълъг и здрав живот? Да отидем в Япония? Да ядем мазна риба,черен дроб от акула и соев сос? Не!

След като се разбра значението на есенциалните фосфопиnиди и nолиненаситените мастни киселини за нормалното функциониране на човешкия организъм, във всички страни, където грижата за здравето е куптурна норма и държавна политика, лецитинът се намира като биологично активна добавка кьм традиционното хранене.

Лецитинът се продава като отделна добавка към храната под формата на гранули, на капсули или като течен гел. Често го класифицират и като функционална храна, заради съдържанието на хранителни мазнини във формулата му. Използва се и като емулгатор и сгъстител за различни сладкарски изделия, като в това число се нареждат и диетичните протеинови десерти.

Кой трябва да приема лецитин?

Еднозначен отговор: всеки и винаги! Лецитинът е нужен на човека от зачеването до дълбока старост.

Лецитин — за здраво и умно дете

За здраво и умно дете мечтае всяка майка. Доколко е осъществимо това желание зависи от това, колко лецитин получава развиващия се плод в майчиния организъм. Установено е, че трансплацентарно от кръвоносната система лецитинът постъпва към плода в сьотношение 1:14. А кърмата съдържа лецитин 100 пъти повече, отколкото в кръвоносната система на майката. Количесвото лецитин, което получава новороденото чрез кърмата до голяма степен определя обема на паметта, типа на нервната систма и процеса на стареене при възрастния човек. В кравето мляко няма лецитин! Децата, които не са кърмени трябва да получават допълнително лецитин!

Лецитин – vчение без стрес и nроблеми

В периода на адаптация към условията в детската градина или училище, детето изпитва стрес, при което се изразходва много лецитин, синтезиран от самия организъм. Затова децата се нуждаят от допълнително количество лецитин. Огромна нужда от него имат астеничните (астения – обща отпадналост), бързоуморяващите се, физичски слабите деца. Всеки родител мечтае неговото дете да се учи добре. В такъв случай да си спомним от какво се състоят мозъка и нервите на детето. Учените казват: без фосфор мозъкът не може да мисли и работи по-лошо. А лецитинът е този продукт, който сьдържа в необходими количества и в удобна за организма форма нужните вещества (фосфатиди), хранещи мозъка.

Трудно е да оценим значението на лецитина в периода на преход от детска към юношеска възраст. В това време започва половото съзряване, интензивно се задействат всички жизненоважни системи на организма: храносмилателна,кръвоносна, сърдечно- съдова, нервна. Настъпва великото „строителство“, а лецитинът е основата, след белтъците, строителното и хранителното вещество, даващо сили и енергия на организма. Освен това, е тази възраст започва формирането на атеросклеротичните „плаки“ по стените на съдовете. Единствено лецитинът е способен да „отдели“ лошия холестерол от още меките „плаки“ и улеснява тяхното разтваряне. При дефицит на лецитин под въздействие на солите на калция „плаките“ постепенно се втвърдяват и определят процеса на бъдещото стареене.

Лецитин – „бронежилетка за черния дроб“

В традиционната европейска медицина за главен орган се счита сърцето. Отчасти е вярно, защото то бурно реагира на нашите опити за „издевателство“ над собствения организъм.

Девизът на изтоната медицина е: „Пазете черния дроб“. По отношение на главния „биохимичен цех“ на организма – черния дроб – ние понякога се отнасяме като най-съвременни терористи. Изстрелваме„залпове“ алкохол,„взривяваме“ неограничено количество мазни и пикантни храни, издевателстваме с всякакви диети. Всичко това води до разстройство на всички биохимични процеси в организма.

loading...