Земята два пъти напълно е оставала без атмосфера

Нова статия, публикувана на официалния новинарски сайт на Масачузетския технологичен институт съобщава, че от създаването си, за около 4,5 милиарда години нашата планета най-малко два пъти може да...

330 0

Нова статия, публикувана на официалния новинарски сайт на Масачузетския технологичен институт съобщава, че от създаването си, за около 4,5 милиарда години нашата планета най-малко два пъти може да е губила своята атмосфера.

С други думи, атмосферата на Земята днес изобщо не е такава, каквато е била в първите дни от съществуването си.

Дълго време учените се опитват да разберат  защо в историята на Земята са се случвали толкова колосални и драматични промени.

И според изследване на учени от Масачузетския технологичен институт, много честите космически  бомбардировки може да са били основната причина за тези промени.

В публикуваната статия, учените съобщават, че анализирайки голямото количество материали, те са стигнали до извода, че добрата ни стара планета е губила своята примитивна  атмосфера, в резултат на бомбардировките на десетки хиляди космически камъни.

И това е станало в  същия период, когато се е формирал естественият спътник на Земята – Луната.

Някои учени смятат, че за да може Земята да  загуби почти цялата си първична атмосфера тя е трябвало да се сблъска с  космическото тяло с размерите на Марс.

loading...