Земята два пъти напълно е оставала без атмосфера

Нова статия, публикувана на официалния новинарски сайт на Масачузетския технологичен институт съобщава, че от създаването си, за около 4,5 милиарда години нашата планета най-малко два пъти може да...

191 0

Нова статия, публикувана на официалния новинарски сайт на Масачузетския технологичен институт съобщава, че от създаването си, за около 4,5 милиарда години нашата планета най-малко два пъти може да е губила своята атмосфера.

С други думи, атмосферата на Земята днес изобщо не е такава, каквато е била в първите дни от съществуването си.

Дълго време учените се опитват да разберат  защо в историята на Земята са се случвали толкова колосални и драматични промени.

И според изследване на учени от Масачузетския технологичен институт, много честите космически  бомбардировки може да са били основната причина за тези промени.

В публикуваната статия, учените съобщават, че анализирайки голямото количество материали, те са стигнали до извода, че добрата ни стара планета е губила своята примитивна  атмосфера, в резултат на бомбардировките на десетки хиляди космически камъни.

И това е станало в  същия период, когато се е формирал естественият спътник на Земята – Луната.

Някои учени смятат, че за да може Земята да  загуби почти цялата си първична атмосфера тя е трябвало да се сблъска с  космическото тяло с размерите на Марс.

Но ако наистина е имало нещо такова в историята на Земята, върху нейната повърхност определено трябва да са  останали някакви „белези“.

Отказвайки се от тази теория, учените от MIT твърдят, че Земята е бомбардирана с десетки хиляди космическа камъни, размерите на които често са достигали до 25 километра в диаметър.

През падането им се вдигала гигантски по обем газови облаци. В резултат  се е натрупал толкова много газ, че тези облаци буквално са изтласкали  атмосферата на планетата в космоса.

Учените смятат, че, независимо от това че на много тази теория за събитията може да изглежда безумна, това наистина може да се е случило.

Учените подчертават, че според информацията, което е събрана и анализирана, космическите  скали са били чести явления в Слънчевата система преди милиарди години.

Тя на практика е е била  запълнена с тях. Изследователите имат дори хипотеза, че в резултат на подобни сценарии може да са загубили  своята атмосфера Венера и Марс.

Изследователите също предполагат, че в резултат на бомбардировките на планетата са се появили нови газове, което от своя страна е направило възможно възникването на живота на Земята.

loading...