Жители на аржентинско село пият вода с арсен и са напълно здрави

Арсенът има репутацията на „кралят на отровите“ и е почти идеален инструмент за убийство. Пръв неговите отровни свойства описва известният грък, личен лекар на император Нерон – Диоскорид...

878 0

Арсенът има репутацията на „кралят на отровите“ и е почти идеален инструмент за убийство. Пръв неговите отровни свойства описва известният грък, личен лекар на император Нерон – Диоскорид още през първи век. Като елемент арсенът е бил открит през 1250 г, от Алберт Велики. Той е считан за виновник за огромен брой „необясними“ смъртни случаи, особено сред членове на кралски фамилии. Той няма нито цвят, нито вкус, нито мирис, и жертвата хапва отровната храна, без да подозира нищо.

В повечето случаи отровените с арсен завършват с мъчителна смърт или кома. Освен ако, разбира се, те не живеят в едно село в северната част на Аржентина – Aндин. Защото тези хора в продължение на векове пият вода, в която съдържанието на арсен надвишава максималното безопасното ниво 20 пъти, като се чувстват прекрасно и водят нормален живот. Как е възможно това? Може би в тази вода се съдържа нещо по- специално?

Отговорът, според научен доклад, публикуван в списание „Молекулярна биология и еволюция“, е намерен в гените на селяните. Шведски експерти провели проучване, включващо 124 жени, които цял живот са пили вода с високо съдържание на арсен от вулканични скали (такива места в Южна Америка има доста).

loading...