Жива отрязана глава, но не на професор Доуел (видео)

Кой не е чувал за главата на професор Доуел? Много са гледали филма, някои дори са прочели книгата. Романът на А. Беляев Wikipedia определя като „фантастичен“ и „приключенски“....

1477 0

Кой не е чувал за главата на професор Доуел? Много са гледали филма, някои дори са прочели книгата. Романът на А. Беляев Wikipedia определя като „фантастичен“ и „приключенски“. Всъщност „фантастична“ из характеристиките и вече може да се изхвърли.

Първите опити

През Средновековието магьосници забавлявали хората по градски площади с номера с говореща отрязана глава. (Фокусът е описан в ръкописа от 1584 г. „Изобличаване на магьосничеството“), а илюзионистите възбуждали въображението на учените.

Пръв се опитал да съживи отрязана глава в началото на 19-ти век френският хирург Жан Лаборде. По време на Френската революция на хората им отсичали главите по-често от на пилетата, така че материал за експериментите на французина имало много. Всъщност опитите му, което не е изненадващо, като се има предвид нивото на медицината тогава, завършили неуспешно.

Жива глава на риба

Следващият, който се опитва да измами природата, е руският учен Алексей Кулябкo. Осъзнавайки огромната значимост на своята задачата, той не се опита да се експериментира с човешки глави, а провежда опити с по-прости организми.

През 1902 г. Kулябко успешно съживява глава на риба, като вкарва в кръвоносните и съдове специален кръвен заместител. Главата въртяла очи, мърдала с плавниците си и с хрилете, отваряла устата си, т.е. живеела. Повече ученият не успял да постигне.

Експерименти с кучета

През 1928 г. съветският физиолог Брюхоненко шокира учените по света, показвайки главата на куче, която живее разделена от тялото. Животът в отделената кучешка главата се поддържал от апарат за изкуствено кръвообръщение, така наречения автожектор, който Брюхоненко с екипа си създавал в продължение на 4 години.

Главата реагирала на светлина, мърдала с ушите си при силен звук. Когато някой казвал името на кучето – тя мърдало очите си. Усещайки миризмата на колбас се облизвала и дори глътнала парче сирене! Двеминутният филм за кучешката глава станал истински хит на Запад. И въпреки, че главата живяла малко повече от два часа, до експериментите с човешка глава оставало малко.

Видео:

loading...