Живот след смъртта… съществува ли?

givot sled smyrt

Специалисти от Саутхемптънски университет са установили, че след като сърцето спре, пациентите остават няколко минути в съзнание. Това по някакъв начин доказва съществуването на живот след смъртта. „Сърцето...

517 0

Специалисти от Саутхемптънски университет са установили, че след като сърцето спре, пациентите остават няколко минути в съзнание. Това по някакъв начин доказва съществуването на живот след смъртта.

„Сърцето не бие. Час на смъртта 17:34”. Подобни изрази, които са доста често срещани в медицинските сериали, могат да се окажат напълно погрешни. Явлението на околосмъртните преживявания, възникващи по време на клиничната смърт или дълбока кома видения и чувства, интригуват хората повече от век. Симптомите вече са добре изучени – чувство на излизане от тялото, чувство на спокойствие и безметежност, бързо преминаващият пред очите живот и появата на бяла светлина.

Днес науката е доста напреднала. Последното десетилетие група учени от Саутхемптънския университет изучават пациенти, при които се е получило спиране на сърцето и са анализирали техния околосмъртен опит. „Когато става дума за смъртта, повечето хора смятат, че вие сте или живи, или мъртви, – казва д-р Сам Парниа (Sam Parnia), преподавател в университета в Ню Йорк и един от инициаторите на изследването в Саутхемптън. – Ние доказахме, че съществува определен момент на смъртта – той започва след спирането на сърцето и продължава още известно време”. Следователно, от резултатите на оповестеното изследване, е видно, че животът след смъртта наистина съществува.

Специалистите са доказали истинността на периода на активност на съзнанието, даже след спирането на сърцето. Учените са разгледали 2060 случая на спиране на сърцето в 15 болници на територията на Обединеното кралство, Австрия и САЩ. 140 от 330 оцелели пациенти са говорили за проблясък на съзнанието до реанимацията. Всеки пети е разказвал за чувството на спокойствие и пълнота. Други са твърдели, че са видели светлина и са усетили чувство на летене или забавяне на времето. Четвърти са сравнили преживяното с потапяне на дълбоко под водата.

Независимо от преживяното, специалистите най-много са удивени от продължителността на периода на запазване на съзнанието, когато пациентът се намира в състояние на клинична смърт. „Известно ни е, че мозъкът не може да работи след спирането на сърцето, – обяснява д-р Парниа. – В тези изследвания обаче, ние виждаме, че хората могат да останат „в съзнание” три минути след като сърцето спре да бие”.

loading...