Животът не е справедлив, и трябва да свикнете с това

Свикнали сме да се оплакваме, че животът е несправедлив. Всъщност, проблемът е във  вашата грешна представа за справедливост. Справедливост  за всички нас – това е собствената ни успешност,...

633 0

Свикнали сме да се оплакваме, че животът е несправедлив. Всъщност, проблемът е във  вашата грешна представа за справедливост. Справедливост  за всички нас – това е собствената ни успешност, умножена по егоизъм. След като прочетете тази статия, вие ще разберете защо трябва да промените начина си на мислене.

Ако не побеждавате, тогава животът винаги ще ви изглежда несправедлив. Но животът – това е игра, и има правила. Те са сложни, и затова  повечето от нас не искат да ги научат.

Но можете да опитате.
Животът винаги ще изглежда несправедлив, ако нещо не  промените.

Правило № 1. Животът е състезание

Бизнесът, върху който работите? Някой се опитва да го съсипе. Работата, която ви харесва? Някой иска да ви замени с компютърна програма. Красиво момиче, високоплатена работа, Нобелова награда, които искате? Такива неща иска  и някой друг.

Ние непрекъснато се конкурираме, но сме избрали да не го забелязваме. Най-значителните постижения са забележими само в сравнение с другите. Можете да плувате много километри, имате повече харесвания или пеете малко по-добре от средното. Добра работа!

Ние не искаме да се мислим за посредствени, така че винаги слушаме  фразата:

„Раздай се на 100%“

или

„Единственото препятствие – това си самият ти“

Най-странното нещо в тези твърдения е, че те са предназначени да ви направят по-силни. Но те ви мамят. Вашата основна пречка не сте самият вие, а  седем милиарда други хора.

Ние се опитваме да изглеждаме добре за да получим добра работа, внимателно се подготвяме за интервю и се опитваме да се покажем най-добрата си страна. И всичко зависи от това дали можете да победите другите, или не. И ако изцедите  от себе си всичко, вие ще  можете.

Правило № 2. За вас се съди по постъпките ви, а не по мислите

Общество съдии за хората по това, което правят за другите. Можете да спасите дете от горяща къща, да  отстраните тумор  или да накарате сто човека  да се смеят? Обществото ще ви цени.

Ние  съдим за себе си по нашите мисли.

Аз съм амбициозен,

Аз съм добър човек,

Аз съм по-добър от него.

Така вие  виждате себе си, но другите ви виждат друг начин.

Добрите намерения не се ценят в този свят, твоето  вътрешно чувство за достойнство и твоят морал не са интересни. За другите е важно какво  можете да направите за тях.

Ние смятаме, че обществото възнаграждава онези хора, които имат високо качество на работата.

В действителност, наградата зависи от броя на хората, на които сте повлияли:

Напишете гениална книга, която никой не е прочел – вие сте нищо. Напишете „Хари Потър“ и светът ще разбере за вас. Спасете живота на някого – вие сте почти неизвестен герой в  своя град; намерете лек за рака – ще  останете в историята като един от най-великите хора.

Същото правило важи и за всяка професия, дори и за най-необичайните. Съблечете се пред един човек, и ще ви се смеят; съблечете се пред 50 милиона души, и може би,  вие ще станете Kim Kardashian.

Можете да  ненавиждате това, можете да не се съгласявате. Но никой не му пука. За вас  ще се съди по действията, а не по мислите. Ако не  приемате това и светът няма да ви приема.

Правило № 3. Нашият модел за честност е егоистичен

На хората им харесва, когато всичко е честно. Затова създадохме рефери в спорта и съдии в съдилищата: всеки от нас има чувство за правилно и грешно, и ние мислим, че другите не са по-различни. Родителите ни казват така. Нашите учители казват същото.

     Бъди добро момче и ще получиш бонбонка.

Уви, не. Учихте усърдно, но не успяхте да вземете  изпита. Работите повече от другите, но не получихте повишение. Вие я обичате, но тя не отговори на вашите обаждания.

Проблемът не е, че светът е несправедлив. Проблемът е, че вашият модел за справедливост е счупен.

Обърнете внимание на човека, който харесвате, но който не ви харесва. Това е човек. С десетилетия опит, различен от вашия. Човек, който комуникира със стотици хиляди хора всяка година.

А сега да разгледаме това: Какви са шансовете този човек да ви избере сред стотици други? И най-важното, защо? Защото вие съществувате? Защото сте  специален? Защото вие имате специално добро отношение към него? Това е важно  за вас, но не и за него.

Това може да включва и вашата неприязън към шефове, политици, родители. Техните мисли са грешни. И глупави! В края на краищата, те не са такива като мен. Те трябва да се съгласяват с мен, защото аз съм експерт по  всичко!

Има добри и лоши хора. Има добри и лоши политици. Но много от тях не са толкова лоши, колкото си мислите. И те имат други мисли, различни от тези за пълнене на собствените им джобове и  желанието да ви унижават. Някои от тях се борят със всички сили, минавайки през много обстоятелства, за които не знаете.

Защо животът е несправедлив

Можете ли да си представите какво би се случило, ако животът е справедлив за всички? Ако  харесвате някой, тогава трябва да ви  харесва и той. Връзката щеше да  приключи със смъртта на двамата партньори едновременно, а дъждът ще накисва  само лоши хора.

Повечето от нас са толкова обсебени от идеята за  това как светът би трябвало да работи, че  не виждат  как наистина работи.

Но ще трябва да се изправите пред реалността, защото разбирането, че светът все пак е справедлив – е ключът към целия ваш потенциал.

loading...