Златният часовник, продаден за $ 24 милиона, се оказа прокълнат

Миналата седмица в Женева бе продаден един  от най-скъпите джобни часовници  в света – става дума за  часовниците на фирмата  Patek Philippe  модел Henry Graves Supercomplication. Този луксозен...

452 0

Миналата седмица в Женева бе продаден един  от най-скъпите джобни часовници  в света – става дума за  часовниците на фирмата  Patek Philippe  модел Henry Graves Supercomplication. Този луксозен аксесоар  в  Sotheby`s бе купен за близо 24  милиона долара.

Междувременно британските журналисти не изключват, че на новия собственик  часовникът е  донесъл не само парични разходи, но може да му донесе много различни проблеми. Според Daily Mail, над часовника тегне древно проклятие. Или поне  на банкера Хенри Грейвс-младши, за когото е  произведен през 1925 г.,  не донесъл щастие.

Грейвс е бил един от най-богатите хора в САЩ, когато поръчва този часовник на Patek Philippe. Той е роден в семейство на банкери и увеличавал многомилионното  състояние на своите родители, като инвестирал в жп линии и банкиране. Наред с това той колекционирал луксозни предмети, произведения на изкуството, имения и скъпи часовници.

От 1903 г. милионерът колекционирал часовници Patek Philippe, а от 1910 г. започва да ги поръчва  в тази швейцарска фирма. Изработените по негово нареждане часовници Supercomplication наричат „Светия Граал“ на часовникарството. Грейвс искал тези часовници да се превърнат в най-„изтънчените“, и да съчетават  най-голям брой възможни функции, а не само да показват времето. Инженерите  три години работили по разработката на този проект и още пет години – за да го създадат. В крайна сметка, в 500- грамовото  произведение те вградили 24 допълнителни механизми, сред тях – календар, фази на луната и хронограф с точност до стотна от секундата.

loading...