Златният часовник, продаден за $ 24 милиона, се оказа прокълнат

Миналата седмица в Женева бе продаден един  от най-скъпите джобни часовници  в света – става дума за  часовниците на фирмата  Patek Philippe  модел Henry Graves Supercomplication. Този луксозен...

194 0

Миналата седмица в Женева бе продаден един  от най-скъпите джобни часовници  в света – става дума за  часовниците на фирмата  Patek Philippe  модел Henry Graves Supercomplication. Този луксозен аксесоар  в  Sotheby`s бе купен за близо 24  милиона долара.

Междувременно британските журналисти не изключват, че на новия собственик  часовникът е  донесъл не само парични разходи, но може да му донесе много различни проблеми. Според Daily Mail, над часовника тегне древно проклятие. Или поне  на банкера Хенри Грейвс-младши, за когото е  произведен през 1925 г.,  не донесъл щастие.

Грейвс е бил един от най-богатите хора в САЩ, когато поръчва този часовник на Patek Philippe. Той е роден в семейство на банкери и увеличавал многомилионното  състояние на своите родители, като инвестирал в жп линии и банкиране. Наред с това той колекционирал луксозни предмети, произведения на изкуството, имения и скъпи часовници.

От 1903 г. милионерът колекционирал часовници Patek Philippe, а от 1910 г. започва да ги поръчва  в тази швейцарска фирма. Изработените по негово нареждане часовници Supercomplication наричат „Светия Граал“ на часовникарството. Грейвс искал тези часовници да се превърнат в най-„изтънчените“, и да съчетават  най-голям брой възможни функции, а не само да показват времето. Инженерите  три години работили по разработката на този проект и още пет години – за да го създадат. В крайна сметка, в 500- грамовото  произведение те вградили 24 допълнителни механизми, сред тях – календар, фази на луната и хронограф с точност до стотна от секундата.

През 1933 г.  банкерът най-накрая взел часовника си от работилницата. Той платил за него  15 хиляди долара, много пари за онова време. В САЩ след това настъпва  Великата депресия и Грейвс става обект на всеобща критика, когато обществото научава, че той си позволява да харчи за луксозни стоки, докато много хора гладуват.

Graves, обаче, вярвал, че часовникът му е донесъл не само обществено неодобрение. Седем месеца след като го взема в ръцете си, умира негов добър приятел, а най-лошото тепърва предстояло. През 1934 г. милионерът  бил информиран, че синът му е загинал  при автомобилна катастрофа. Семейството е смазано от мъка, защото най-големият син на Грейвс умира през 1922 г. на 25 години. Тогава банкерът решил, че този скъп часовник е прокълнат и му носи нещастие. Той искал да го продаде, но нещо го спряло.

Когато Грейвс вече бил на повече от 60 години отишъл на разходка с моторна лодка и взел със себе си дъщеря си Gwendolen. Показвайки часовника той заявил: „Такива неща не носят нищо друго освен неприятности. Лошата слава носи лош късмет.“ И тогава отново поискал  се отърве от часовника, като го  хвърли във водата, но дъщеря му поискала и го даде. От тогава скъпият аксесоари остава у нея, след това е наследен от сина и, който на свой ред го продава на бизнесмен от Илинойс. От 1999 г. насам е изложен в музей в американски щат.

Имената на продавача, който го е пуснал на търга в Sotheby`s, както и на новия собственик не са  оповестени. Но изглежда, че те трябва да благодарят на дъщерята на банкера, защото не позволила на  баща си да хвърли часовника във водата.

loading...