Златното сечение е глобална константа в нашата Вселена

Вселенската константа,  известна като „златната пропорция“ може да се намери във  формата на ураганите,  в слонски бивни – и дори в галактиките. Сега, казват изследователи, това съотношение се...

394 0

Вселенската константа,  известна като „златната пропорция“ може да се намери във  формата на ураганите,  в слонски бивни – и дори в галактиките.

Сега, казват изследователи, това съотношение се проявява в  топологията на пространство-времето, което се отразява на целия свят като цяло.

Д-р Иън Бойенс от университета в Претория и д-р Франсис Текери от университета на Уитуотърсранд в Южна Африка твърдят, че златното съотношение – 1.618 – е свързано не само с аспекти в  математиката, но и с физиката, химията, биологията и топологията на пространство-времето. И това може да диктува как някои неща във Вселената да са с  определена форма.

Златното сечение, обозначавано с гръцката буква „фи“, е математическо отношения между двете сечения на обекта.

Понякога се използва специално – например, някои от художниците на  20 век са го използвали при изготвянето на портрети с такива отношения на  дългата страна към кратката. При  това те са вярвали, че такава връзка създава естетичен външен вид.

loading...